fallback

Преглед на печата за 23 април

08:02 | 23.04.07 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестиционен посредник излиза на борсата
в. Дневник
 
След засиления интерес от много финансови институции за листване на борсата се подготвя и първият инвестиционен посредник - "Маккап брокерс". Решение за преобразуването на посредника в публично дружеството ще вземат акционерите на компанията на предстоящото общо събрание, насрочено за 4 юни.
 
Ако решенението бъде одобрено, това ще е първата компания от този тип, като се изключат публичните банки, които предлагат подобен тип дейност, която ще стане публична и ще предложи свои акции на Българската фондова борса. Строителството на ЦУМ-Варна започва наесен
в. Дневник
 
Готови сме да започнем строителството на ЦУМ на мястото на Дупката във Варна наесен. Това обяви бизнесменът Георги Гергов, чийто синове са изпълнителни директори в "ЦУМ-Варна" АД. На работна среща в четвъртък се очаква да бъде одобрен Подробния устройствен план на района в централната градска част на Варна, каза Гергов. Проектът за търговския център се изготвя в Лондон и ще бъде готов в края на август, когато се очаква да бъде представен и пред варненската общественост. Предвижда се сградата да бъде на три етажа и в нея да бъдат вградени елементи от стария Одесос.
 
Доплащаме между 30 и 700 лв.за лечение в болницата
в. Новинар
 
Между 30 и 700 лв. в зависимост от лечението ще трябва да плати всеки работещ българин от догодина, ако парламентът гласува регламентираното доплащане в болниците. Засега се предвижда таксите да бъдат между 10 и 15 % от цените на клиничните пътеки, научи "Новинар". Законовите промени трябва да се приемат до края на 2007 г. и от догодина да влязат в сила. Допълнителни пари няма да дават само децата, социално слабите, пенсионерите и безработните. За тяхното лечение средства ще осигурява държавата. Работещите българи обаче ще трябва да плащат над 10 % от цената, определена от здравната каса за съответната клинична пътека, по която се провежда лечението, разкриха три независими източника.
ДПС: Стратегията за “Булгартабак” не е ясна
в. Стандарт
 
Няма ясна стратегия за приватизацията на "Булгартабак". Това обяви в Разград вицепремиерът Емел Етем. Според нея ДПС е "за" продажбата на холдинга, но това не може да става без необходимата подготовка, защото социалният ефект ще бъде много сериозен. За нас беше изненада предложението само "Булгартабак" да бъде изваден от забранителния списък за приватизация, коментира тя. Не може изведнъж да се продават четирите най-печеливши фабрики. Този ход не е уместен, без да има обща стратегия за бъдещето на тютюневия отрасъл, коментира Етем.
 
Водата в София скача с 24 ст.
в. Сега
 
Столичани ще плащат по-скъпо за водата от 1 май, след като Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) бе поставена под безпрецедентен натиск да одобри по-високи тарифи. Днес комисията на проф. Шушулов вероятно ще реши цената да бъде вдигната от 84 стотинки на 1.08 лева. "Софийска вода" иска дори по-голямо поскъпване - 1.23 лв. Парламентарната комисия за борба с корупцията се събра миналата седмица на нарочно заседание за ценовите апетити на "Софийска вода".
 
Договорът за концесия на столичната ВиК мрежа е неизгоден, обяви председателят на комисията Бойко Великов. Депутатите разгледаха документи и сигнали, които показват, че концесионерът не е изпълнил най-важната част от контракта - до 2006 г. да намали загубите на вода от течове и кражби от 64 на 32%. Загубите още са над 62% и това е предостатъчно основание договорът да бъде развален, смятат депутатите. Но вместо да анулира неизгодната концесия, от миналата година столичната община прави опити да предоговори условията. А докато текат пазарлъците, кметът Бойко Борисов, заместникът му Велизар Стоилов и шефът на СОС Владимир Кисьов пратили настойчиви писма до ДКЕВР да одобри по-високи цени, защото иначе "Софийска вода" нямало да инвестира във ВиК мрежата.
 
Губим € 7 млрд. от висене по кръстовища
в. Стандарт
 
България губи между 5 и 7 млрд. евро годишно от зле организирания трафик на движение. Само за София сумата е поне 1 млрд. евро, предупреди Цако Станоев, шеф на Института по изследване на трафика. Транспортът на всяка стока и услуга струва между 50% и 70% от цената им. Затова всяко забавяне и висене по кръстовищата е свързано с преразход на гориво и ги оскъпява. Вредните газове пък тровят въздуха. Оттам идва парниковият ефект и тоталните загуби от влошената околна среда. Отделно от това и изнервените шофьори работят по-лошо, обясни Станоев.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
fallback