fallback

В Попово ще изграждат биогаз инсталация

Когато предприятието се изгради, биогазът може да се трансформира в електроенергия или да се направи метан-станция

09:04 | 20.04.07 г.

Изграждане на биогаз инсталация ще започне край Попово през 2008 година. В момента се прави работен проект за инсталацията, а общината се ангажира да даде земя за изграждането й, съобщи ръководителят на проекта Магдалена Радева. Плановете са за реализация на проекта да се използва публично-частно партньорство.

Договорът за стартиране на работата е подписан през ноември 2006 пред Министерството на икономиката и енергетиката по програма ФАР-2004 за безвъзмездна помощ за публично-частно партньорство. Отпуснатите пари за разработване на проекта са 33 184 евро, каза Радева. Работният проект трябва да е готов до 30 ноември тази година.

Сега се прави техникоикономическо проучване и оценка на суровините за производство на биогаз – растителни и животински отпадъци. Те ще се извозват от местни предприятия като “Томови” ООД, “Тандем-Попово” ООД, земеделските кооперации в селата Ковачевец и Кардам, фирма “Яйца и птици” с. Ломци и други.

Единият от вариантите, които се обсъждат за мястото за изграждане на бъдещата биогаз инсталация, е това на пречиствателната станция на бившия свинекомплекс край Попово, по пътя за с. Зараево.

Съседната на Попово Община Опака е партньор по проекта, изясни още Радева. Когато предприятието се изгради, биогазът може да се трансформира в електроенергия или да се направи метан-станция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:00 | 12.09.22 г.
fallback