fallback

В Севлиево влизат 14 млн. евро за пречиствателна станция

До 2010 г. всички селища с над 10 000 души население трябва да имат пречиствателни станции за отпадни води, но сега в страната работят едва 68 такива съоръжения

14:14 | 16.04.07 г.
Автор - снимка
Създател

Общо 14 млн. евро влизат в Севлиево за изграждане на градска пречиствателна станция за отпадни води. Част от средствата за обекта се отпускат по програма ИСПА на ЕС. По всяка вероятност строителството на съоръжението ще започне след един-два месеца.

Изпълнител ще бъде австрийската фирма "Алпине Майредер", която се наложи на международния търг, обявен от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Френската компания "Сафеж" ще изпълнява контрол над строителството, която като подизпълнител е наела българското дружество "Акваинс", специализирало се във ВиК и газови проекти.

Плановете за изграждането на градската пречиствателна станция за отпадни води в Севлиево бяха одобрени още през 2002 г., но процедурата по търга се оказа доста тромава и контрактът за изпълнител беше подписан след няколко отлагания едва през февруари т.г. По време на парламентарния контрол през декември м.г. министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров призна, че проектите по ИСПА се реализират с голямо закъснение. Търговете за севлиевското съоръжение и за още четири града трябваше да са приключили още през 2005, а бяха обявени повторно в края на миналата. Два пъти по тях се произнесе и делегацията на ЕК.

Общата стойност на обекта е 13 987 623 евро, от които 75% се отпускат по ИСПА, а 25 на сто е националното съфинансиране. Съоръжението в града ще обслужва около 32 000 души до 2022 г. Предвижда се строителството да продължи до 2010-та. За това ще бъдат създадени около 100-150 временни работни места, а за експлоатацията му ще бъдат ангажирани около 20 специалисти.

До 2010 г. всички селища с над 10 000 души население трябва да имат пречиствателни станции за отпадни води, но сега в страната работят едва 68 такива съоръжения. Голяма част от тях обаче са без химическо и биологическо стъпало, т.е. необходимо е те да бъдат модернизирани. Севлиево е един от градовете, в които градската канализация събира не само битовите отпадни води, но и тези от локалните пречиствателни станции на заводите. Неин приемник става река Росица, която доста често според изследванията на РИОСВ-В. Търново не отговаря на втора категория, с каквато е определена. По канала на кожарския завод "Севко", който се излива направо в реката, до скоро отдалеч се забелязваше синеенето на тривалентния хром, с който се обработват суровините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:39 | 08.09.22 г.
fallback