fallback

Незаконни адвокати във Варна, интересът към професията спада

Варна е на второ място в страната след София по брой на адвокатите

16:31 | 13.04.07 г.
Автор - снимка
Създател

Във Варна работят незаконни адвокати, за това алармира председателят на Адвокатски съвет-Варна Димитър Петров.

Варна е на второ място в страната след София по брой на адвокатите, регистрирани в Адвокатската колегия. Някои от самозванците консултират фирмите за недвижими имоти в града. По данни на Адвокатския съвет, към началото на тази година колегията наброява 1 065 души.

Общо 230 варненски адвокати през миналата година са поемали служебна защита на клиенти, като адвокатската колегия е преценявала кой от тях кое дело да поеме, в зависимост от неговата сложност, съобщи Димитров.

Не всички адвокати имат необходимата квалификация, затова Адвокатският съвет провежда периодично практически семинари в областта на наказателното и гражданското право, каза още Петров.

„Не всички колеги обаче се явяват в съдебната зала. Известен процент от тях извършват единствено консултантска дейност. Това създава условия професията да бъде упражнявана и от хора без нужното образование”, отбеляза Петров.

Напоследък интересът към адвокатската професия намалява. За последните години във варненската колегия са постъпили само 100 нови юриста. „Това може да се дължи както на наличния голям брой адвокати и увеличаващата се конкуренция, така и на по-малкия брой юридически факултети в страната”, допълни Петров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:10 | 14.09.22 г.
fallback