fallback

БенчМарк: Няма да допуснем манипулации на цената на аукциона за Тодоров АД*

От изба Тодоров планират производство от 660 хил. бутилки вино годишно

15:31 | 12.04.07 г.

„Ако на аукциона за акциите на Тодоров АД има големи поръчки, които са на висока цена, те ще бъдат премахнати субективно“, заяви Христо Карамфилов, председател на Съвета на директорите на ИП БенчМарк Финанс по време на пресконференция по повод предстоящото листване на изба Тодоров АД. БенчМарк е водещ мениджър по емисията на дружеството.

С това се цели да се избегнат евентуални опити за манипулация в цената, уточни Карамфилов.

„Ако ни удовлетвори цената при първото наддаване, ще приключим процедурата и няма да има подобряване на офертите. Поръчките ще се подават с два знака след запетаята“, каза още Карамфилов.

Припомняме, че пазарните поръчки на аукциона няма да могат да бъдат подобрявани след първото наддаване, а единствено лимитираните и то само по отношение на цената.

„Планираме производство от 660 хил. бутилки годишно, а притежаваните лозя да достигнат хиляда декара. Ще се наложи строителство на нова изба, защото добивът ще е по-голям от производствените капацитети. Избата ще се бъде изградена в периода 2009-2010 година“, заяви изпълнителният директор на компанията Иван Тодоров.

Тодоров АД изгражда лозовите насаждения основно в три района, с цел разпределяне на риска от неблагоприятни климатични условия. В бъдеще дружеството ще разчита на евро-фондовете, като към момента Тодоров АД кандидатства с проект по САПАРД за 1 млн. лв., който чака одобрение до 1-2 месеца, а като цяло по програмите на ЕС дружеството ще търси 2,6 млн. лв.

По думите на Тодоров през 2001 г. се е наблюдавал срив на западния пазар за българските вина поради изнесени партиди с лошо качество от „някои български производители“. Това е довело до уронване на престижа на българските винопроизводители и тъкмо поради това, според Тодоров, именно бутиковите български вина ще възвърнат интереса и доверието на западните потребители към тях.
„Въпреки това в последните години се наблюдава засилен интерес към българските марки вина“, заяви още Тодоров.

На 17 април (вторник) ще се проведе търгът за до 1,1 млн. акции на винарската изба чрез метода букбилдинг. Минималната емисионна цена ще е 1,60 лв. за брой. Ще бъдат предложени за записване 800 000 акции, собственост на Бенчмарк Груп АД, и в случай че търсенето е двойно, а именно за 1,6 млн. акции, ще бъдат предложени и 300 000 акции, собственост на БГ Имобилен ЕООД, което е притежание на Иван Тодоров.

При оценката на справедливата стойност на книжата на Тодоров, екипът на БенчМарк е използвал няколко метода – методът на дисконтираните парични потоци (DCF), корелационен метод за връзката между възвращаемостта на собствения капитал и съотношението Пазарна/Счетоводна стойност и този на сумарните показатели (SOP Valuation).

Първият определя справедлива пазарна стойност за акция в рамките на 1,74 и 1,84 лв., вторият оценява акциите на компанията за 1,81 лв. за брой, а третият – за 1,76 лв.
По този начин средното претегляне на отделните цени, с придаване на най–голяма
тежест на метода на дисконтиране на паричните потоци и на метода на сумиране на
пазарните мултипликатори, определя справедлива пазарна стойност на една акция на
компанията в размер на 1,81 лева.
Въвеждането на отстъпката за липса на контрол в размер на 5%, посочва справедлива пазарна стойност от 1,72 лева за една акция. Съвета на директорите на „БенчМарк Груп” АД приема за минимална продажна цена 1,60 лева, с включена отстъпка за компенсиране на ликвидния риск, свързан с първоначалната търговия на акциите на „Тодоров” АД.
Продажната цена на акциите ще бъде определена от БенчМарк Финанс след
класиране и на базата на подадените заявки от инвеститорите за цената, на която биха
купили акции на дружеството. *Актуализирано към 16:30 часа

Свързани компании:

Тодоров АД(TDRF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:03 | 11.09.22 г.
fallback