fallback

Украинци искат да строят завод за втечняване на газ в Шумен

Общо седем фирми проявяват интерес към инвестиции в бъдещия хай-тек парк на града

13:45 | 03.04.07 г.

Седем фирми вече са депозирали инвестиционни намерения за създаване на производство в бъдещия иновационен парк край Шумен, съобщи кметът Веселин Златев. Трима от инвеститорите са от най-високия т.нар. клас А.

Сред тях е компания от Украйна, която е проучвала възможностите да построи в хай-тек парка завод за втечняване на газ. Кметът Златев заяви, че най-близкият такъв завод е на 2 000 км извън България, в азиатската част на Турция. Друг потенциален инвеститор е консорциумът ICS, който има намерение да инвестира минимум 70 млн. евро в завод за биодизел от твърди битови отпадъци. Между 15 и 21 април се очаква в Шумен да пристигнат представители на ICS.

Ще бъдат построени завод за производство на фюлетанол, както и завод за преработка на коприна. Шуменската фирма “Ал и Ко” е заявила желание да преработва отработени машинни масла в биодизел. Вероятно ще се развие и производство за сглобяване на станоци и компакторни лещи за соларни инвестиции, каза Златев.

В момента на всички производства се извършва оценка за въздействие на околната среда.

На априлското заседание на Общинския съвет в Шумен ще бъде обсъдена и продажбата на земи от хай-тек парка. 800 от общо 2 200 дка площ са общинска собственост, а малко над 1 000 дка са собственост на училищно настоятелство.

„Не можем да допуснем там да се развият вредни или отпадни производства или такива, които нямат иновативен характер”, подчерта Златев и допълни, че общината ще предложи на Шуменския университет възможността за построяване на база за обучение на студенти и изследователски център, за да се съчетае академичната мисъл с производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:37 | 30.08.22 г.
fallback