fallback

Повишена ликвидност и общ пазар, или брак по сметка с Варшавската борса

Предложението на борсата в Полша предвижда развитието на деривативни пазарни сегменти с обща платформа и интеграция на депозитарните институции

16:58 | 02.04.07 г.

Ликвидността на Българска фондова борса – София ще се повиши при евентуално сътрудничество с Варшавската фондова борса (ВФБ), стана ясно от днешната презентация на президента на полската борса Людвик Соболевски. По време на събитието, проведено с медийното партньорство на Investor.bg, той отправи официално предложение към БФБ-София за регионално сътрудничество и представи съвместна бизнес стратегия за развитието на българския капиталов пазар. Планираното сътрудничество предвижда двойно листване на български компании на Варшавската борса и обратно, като голяма роля за повишаване на ликвидността на пазара биха имали полските пенсионни фондове, чиито активи към момента възлизат на 100 млрд. евро. Тези фондове имат право да инвестират до 40% от активите си в ценни книжа на местния пазар и до 5% навън. Като пример за влиянието от направените инвестиции от полските пенсионни фондове Соболевски посочи повишената ликвидност по позицията на чешката компания CEZ, включително и на родния пазар, след листването й в Полша през миналата година. Подобно развитие е било наблюдавано и при унгарски компании, посочи той. От ВФБ предвиждат още възможности за развитие на деривативни пазарни сегменти чрез обща регионална платформа, съвместно членство на членовете на БФБ и ВФБ, интеграция на депозитарните институции на двете страни и технически достъп до IT системата на Варшавската фондова институция. Чрез кооперирането си с други пазари Варшавската фондова борса се стреми да се превърне във водещ център за търговия с ценни книжа в региона на Централна и Източна Европа, посочи Соболевски. По думите му управляваната от него борса търси „сътрудничество с равноправен партньор като в един европейски брак“, а не доминираща позиция и непременно изкупуване. Преди време Соболевски заяви, че ако българското правителство реши да не продава държавния дял, то ВФБ пак е готова на стратегическо сътрудничество със БФБ-София.

Варшавската фондова борса е 98% собственост на държавата, като Соболевски каза, че през настоящата година полското правителство възнамерява да продаде 46% от дела си в нея.

На въпрос защо ни е необходимо да продаваме държавния дял в БФБ на институция, която също е държавна собственост, Лидия Адамска, член на УС на Варшавската борса, отговори, че не е важна толкова собствеността, а по-скоро как ще се осъществи стратегията за създаване на силен регионален пазар.

По думите на Соболевски полският капиталов пазар е сравнително евтин. Общите разходи за листване на дадена компания на Варшавската фондова борса възлизат между 3,7 и 10,2 на сто от стойността на емисията, в зависимост от нейния размер.

На въпрос на Investor.bg защо ВФБ, а не Hellenic Exchanges например, Соболевски отговори, че въпреки че Hellenic Exchanges е по-голям пазар от този във Варшава, от гледна точка на пазарната капитализация и обемите на търговия, то ВФБ се развива с по-бързи темпове и има добра база за развитие. Сред останалите заинтересовани за държавния дял в българската борса са още Пражката фондова борса, OMX, Италианската борса, Франкфуртската борса и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:46 | 30.08.22 г.
fallback