fallback

Преглед на печата за 2 април

07:30 | 02.04.07 г.
Автор - снимка
Създател

Производители предричат дефицит на лекарства
в. Сега
 
Има риск у нас да се появи дефицит на лекарства, предупреди Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители в България. Тя обединява местните представителства на големи чуждестранни фирми. Причината е регламентираният в новия закон за лекарствата паралелен внос и износ на медикаменти.
 
Законът беше приет миналата седмица след 7 месеца отлежаване и дискусии в парламента. Той позволява внос и износ на лекарства във всички членки на ЕС по облекчен режим, задължителен за всички страни от съюза. Паралелната търговия позволява пазарът да регулира цените на препаратите. Ако например в Австрия даден медикамент се продава по-скъпо, отколкото в Германия, немски търговец може да го внася там паралелно от Германия на по-ниската цена.
 
Еврофондовете ще плащат терени, сгради и хонорари
в. Сега
 
Ако община или фирма участва със земя или сграда в проекта, апортът ще се признава за разход и ще се покрива от еврофондовете. Постановлението за допустимите разходи излезе в петъчния "Държавен вестник". Процедурите за сключване на договори с първите "щастливци" вече могат да стартират, става ясно от правилата, подготвени от Министерството на финансите. Стойността на постройката или терена ще се определя от лицензиран оценител или служебен орган. Условието е тя да се отчете с документ, равносилен на фактура. Разходите за земя обаче не бива да превишават 10% от общите харчове по проекта, предвиждат правилата на Кохезионния и Фонда за регионално развитие. Социалният фонд пък почти не покрива такива разноски.
 
Текстилни фирми скочиха срещу китайската борса в Пловдив
в. Сега
 
Идеята за отваряне на китайска текстилна борса в Пловдив срещна отпора на местния бизнес. Борсата трябва да продава на по-ниски цени китайски суровини и материали за шивашката промишленост, но не и готови стоки. Предложението дойде миналия месец от областния управител Тодор Петков и китайския посланик Ю Джънчи.
 
Над 40 водещи фирми от текстилния бранш се обявиха срещу проекта. В декларация до министъра на икономиката Румен Овчаров те питат как китайската борса ще подпомага българската продукция и дали ще се прилагат всички евроизисквания. Текстилните производители се опасяват, че на борсата ще се продават и готови стоки на ниска цена.
 
България се готви да въведе разрешителни за премиващите турски тирове
в. Дневник
 
България ще въведе от 15 април разрешителни и за преминаването на турските превозвачи, както се предвижда по спогодбата между двете страни от 1977 г. Това съобщиха от транспортното министерство след приключване през миналата седмица на преговорите с турската страна.
 
Преговорите завършиха с неуспех за българските преговарящи, които предложиха пълна либерализация, но турската страна отказа. Тя предлага да не се либерализират двустранните разрешителни "празен - пълен" и това е спорният въпрос в преговорите, заяви транспортният министър Петър Мутафчиев в парламента.
 
ЧЕЗ иска да купи част от енергийните компании на Ковачки
в. Дневник
 
Чешката "ЧЕЗ груп" проявява интерес към покупка на енергийни компании, собственост на Христо Ковачки. Изпълнителният директор на ЧЕЗ Мартин Роман заяви пред "Дневник", че компанията проявява интерес към покупката на частни енергийни дружества в България. "В момента не преговаряме с Ковачки. Исторически погледнато, е имало разговор за покупка на негови дружества", каза Роман. Той обясни, че не е водил преговорите с българския собственик и не може да даде подробности за тях.
 
Шефът на "ЧЕЗ груп" потвърди интереса на компанията към придобивания на мини, топлофикации, генериращи мощност в Югоизточна Европа, и към приватизацията на столичната "Топлофикация". От пресслужбата на Христо Ковачки нито потвърдиха, нито отрекоха информацията за водените преговори. Ковачки самостоятелно или в ролята си на консултант притежава мините "Черно море", "Открит въгледобив Перник" и "Чукурово", фабриката "Брикел" и ТЕЦ "Марица 3 - Димитровград", както и топлофикациите във Враца, Бургас и Плевен.
 
До 63% поскъпват храните за година
в. Новинар
 
Между 22 и 63 на сто по-скъпо са се продавали голяма част от хранителните стоки през март тази година спрямо същия месец на 2006 г. Сравнението е направено от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, която обяви резултатите на проучването си вчера. Най-много са поскъпнали чесънът - с 63%, брашното - с 49%, яйцата с 45%. Цената на пилетата на едро се е увеличила с 22%, на доматите - с 12%, на бананите - с 21%. Други стоки като зеле, краставици, мандарини - тази година са по-евтини, отколкото през март миналата година.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:52 | 30.08.22 г.
fallback