fallback

Преглед на печата за 31 март

37 световни банки стъпват у нас

09:42 | 31.03.07 г.

37 световни банки стъпват у нас
в. Стандарт
 
37 водещи световни и европейски банки ще работят у нас. Те са уведомили за бъдещата си дейност управление "Банков надзор" на Българската народна банка. Осем са тези, които са подали заявленията си в последните дни. Това са германската DEPFA (Deutsche Pfandbriefbank AG), унгарската МКБ, която у нас е собственик на Юнионбанк, "Креди Суис Интернешънъл", Хипо-Алп Адрия Банк от Австрия, френските EULER HERMES SFAC Credit и Compagnie Generale D'Affacturage, австрийската Райфайзенцентралбанк, кипърската Kommunalkredit International Bank.
 
България почна да става евробунище за стари гуми
в. Сега
 
Нова екологична опасност надвисва над България, алармира шефът на митница Кулата Николай Шушков. Огромни количества стари автомобилни гуми заливат страната, след като от 1 януари България и Гърция премахнаха граничните бариери. Гумите се изгарят на нелегални клади в Петричко заради металната плетка в тях, която се продава в пунктовете за вторични суровини. Отровният дим от запалените бунища се разнася на километри и мърси въздуха.
 
Приходите от осигуровки с 81 млн. лв. повече от миналата година
в. Новинар
 
Приходите от осигурителни вноски за първите два месеца на годината са с 81 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщи вчера по време на парламентарен контрол финансовият министър Пламен Орешарски. Това представлява ръст от 15%. През 2006 г. НАП е събрала 233 млн. лв. повече от предварително планираното, което е увеличение от 8%.
 
Хазната на червено с 20 млн. заради ЕС
в. Стардарт
 
За първи път от няколко години насам бюджетът излезе на червено и в края на февруари има дефицит от 19,8 млн. лв., сочат данните на Министерството на финансите. Причините за това са две. Първата е вноската на страната ни в бюджета на ЕС, която за януари и февруари е в размер на 146,5 млн. лв. Освен това заради влизането ни в Евросъюза през първите два месеца на годината има известно забавяне на приходите от данъци. Събрани са 640 млн. лв. от ДДС, което е 10,2% от планирането за цялата година.
 
Фермери зарязват слънчогледа, масово ще отглеждат рапица
в. Новинар
 
Фермерите заразяват слънчогледа и започват масово да отглеждат рапица заради голямото й търсене за производство на биогориво. Това съобщи Васил Симов, директор на Софийската стокова борса (ССБ). Европейският съюз насърчава производството на новата култура. През миналата година с рапица са били засадени 33 хил. дка, а през тази площите с нея са двойно повече - 79 хил. дка. Очакваният добив слънчоглед реколта 2007 г. е 798 хил. тона, което е с почти 100 хил. тона по-малко в сравнение с 2006 г., казаха от борсата.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:00 | 30.08.22 г.
fallback