fallback

Параходство Българско речно плаване ще увеличава капитала си 25 пъти

Решението ще бъде гласувано от акционерите на дружеството на 21 май тази година

13:08 | 30.03.07 г.
Автор - снимка
Създател

Параходство Българско речно плаване свиква Общо събрание на акционерите на 21 май тази година, на което ще бъде гласувано увеличение на капитала на дружеството със собствени средства от 1,16 млн. лв. на 28,96 млн. лв. Това гласи съобщение в бюлетина на Българска фондова борса – София.

Акционерите ще гласуват решение за разпределение на финансов резултат, както и промени в устава на дружеството. При липса на кворум събранието ще се проведе на 5 юни при същия дневен ред. Последната дата, на която акциите на Параходство БРП ще се търгуват с право на глас, е 3 май.

Според данните от одитирания финансов отчет на компанията за миналата година нетната печалба бележи ръст от 45,8% на годишна база до 2,51 млн. лв. Нетните приходи от продажби нарастват с 5% на годишна база до 33,28 млн. лв.

В актуализирания регистрационен документ на компанията се посочва, че Параходство БРП осъществява около 35% от товаропотока по река Дунав от и за България, а основните конкуренти са УДП (Украйнско държавно параходство) и Укрречфлот, които държат около 55% от пазарния дял. Стокообменът на България по Дунав е в значителна степен доминиран от вноса (89% от всички товари по реката срещу едва 11% за износа), се казва още в регистрационния документ.

Параходство БРП планира да увеличи пазарния си дял до 40% през следващите 5 години, като основно увеличението ще се фокусира върху обема на превозите на енергийни въглища до пристанище Русе, въглища за населението до всички дунавски пристанища и руда до пристанище Лом.

В края на миналата година Параходство БРП се преобразува чрез вливане в него на Химимпорт Бимас ЕООД-София. Капиталът на Параходство БРП бе увеличен от от 895 хил. лв. на 1,16 млн. лв., чрез издаване на нови 262 943 акции с номинална стойност от 1 лв., в резултат на извършващата се замяна на дружествени дялове от преобразуващото се дружество Химимпорт Бимас срещу акции от капитала на приемащото дружество.

Химимпорт АД е собственик на над 90% от капитала на Параходство Българско речно плаване, като пряко притежава 16,58% от капитала, а чрез Българска корабна компания ЕООД – 76,81%.

По време на днешната борсова сесия акциите на Параходство БРП поскъпнаха със 6,43% до средна цена от 250,11 лв., като сделка бе сключена и на рекордните 290 лв. за ценна книга.

Свързани компании:

Параходство Българско речно плаване АД(BRP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:33 | 11.09.22 г.
fallback