fallback

Turkcell отправи официално предложение към БТК

От Novator очакват Lehman Brothers да е готова до края на април с предложение как да се подходи за сделката; закупуването от някой от кандидатите ще приключи през юни

12:55 | 29.03.07 г.

Турският мобилен оператор Turkcell е отправил официално предложение към БТК за закупуване на 65% от акциите на компанията, съобщава Ройтерс.

Исландският милиардер Тор Бьорголфсон обмисля продажбата на опцията за придобиване на 65% от капитала на българския телеком, назначавайки инвестиционната банка Lehman Brothers като консултант по придобиването, което експерти оценяват на 1,2-1,3 млрд. евро, коментира Ройтерс. 

Според информация на Financial Times други заинтересувани от българската компания са Turk Telekom, Providence Equity Partners, Texas Pacific Group, Warburg Pincus и Mid-Europa Partners.  

Миналия месец Turkcell, която се сблъсква с нарастваща конкуренция на вътрешния си пазар, е подписала договор за получаване на синдикиран заем на стойност 3 млрд. долара, които да използва за инвестиции в Източна Европа, Близкия Изток и Централна Азия. Срокът на заема е шест месеца.  

От Novator очакват Lehman Brothers да е готова до края на април с предложение как да се подходи за сделката.

От източник, близък до процеса за продажбата, Ройтерс научава, че Lehman Brothers води преговори със заинтересовани инвестиционни фондове, които вече са отправили конкретни оферти за покупката на БТК.

Според същия източник инвестиционната банка най-вероятно ще предложи на Novator открити разговори с до 6 заинтересовани купувача за сключване на сделка, която се очаква да приключи през юни. 

Днес акциите на БТК добавиха 0,65% към стойността си до 12,45 лв. средна цена при изтъргуван обем от 261 932 лота. Търсене има при цена 12,54 лв., а предлагане - при цена 12,55 лв.

 

 

 

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:51 | 12.09.22 г.
fallback