fallback

Глоба от 6 500 лева за фирмата, чийто работник изгоря при трудова злополука

ЕТ "Мария Петкова" не е извършила необходимата организация на огневите дейности по рязането на метал

12:50 | 26.03.07 г.
Автор - снимка
Създател

Областната инспекция по труда в Пазарджик е наложила акт за административни нарушения на фирмата, чийто работник изгоря на 14 март в "Елхим Искра", съобщиха от инспекцията.

Глобата за ЕТ "Мария Петкова" е на стойност 6 500 лева. Актовете са за това, че фирмата не е извършила необходимата организация на огневите дейности по рязането на метал и че загиналият работник - 31-годишният Петър Юсеинов, е допуснат без квалификация да извършва газорезни работи.

Инспекцията по труда е направила още две предписания на дружеството. То се задължава да изготви програма за минимизиране и отстраняване на рисковете, както и да закупи на работниците си огнеупорно работно облекло. От инспекцията по труда добавиха, че собственикът на фирмата е поел ангажимент да подпомага финансово двете деца на загиналия работник до навършване на 16 години.

Петър Юсеинов е имал всички осигурителни вноски и затова семейството му ще получи застраховка. Размерът й ще бъде определен от тричленна комисия от НОИ Пазарджик. Комисията ще трябва да се произнесе и кой точно носи вината за фаталния инцидент.

Петър Юсеинов почина на 15 март, след като на 14 март при разрязване на въздухопровод в едно от изоставените халета на акумулаторния завод "Елхим Искра" в Пазарджик искра е възпламенила натрупан амонитов прах и е причинила смъртоносни изгаряния на работника.

ЕТ "Мария Петкова" има договор с Елхим Искра за почистване на двора на завода от производствените отпадъци.

Акциите на Елхим Искра са се търгували за последно на 23 март, когато са приключили сесията с ръст от 0,27 на сто до 33,09 лв. за брой.

Свързани компании:

Елхим-Искра АД(ELHM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:21 | 11.09.22 г.
fallback