fallback

Момина крепост прогнозира ръст на продажбите от 10% през 2007 година

Великотърновското предприятие се занимава с производство на медицински изделия за еднократна употреба и пластмасови изделия за бита и промишлеността

11:06 | 24.03.07 г.
Автор - снимка
Създател

Момина крепост АД прогнозира ръст на продажбите от 10% през 2007 година, показват данните от актуализирания регистрационен документ на компанията за 2006 година, представен от Българска фондова борса – София.

Великотърновското предприятие се занимава с производство на медицински изделия за еднократна употреба и пластмасови изделия за бита и промишлеността. Според одитирания отчет на компанията за миналата година, приходите от продажби на продукция възлизат на 6,35 млн. лв., което представлява ръст от 0,3% на годишна база, докато нетната печалба намалява до 30 хил. лв. спрямо 102 хил. лв. за 2005. Производственият капацитет на компанията през 2006 година е използван на 90%.

Над 80% от реализираните приходи за миналата година (5,23 млн. лв.) са от продажби на медицински изделия за еднократна употреба – спринцовки, игли, системи, сонди, катетри и др. От тях спринцовките са с най-съществен принос в общите продажби. Реализираните постъпления от изделия за бита и промишлеността (бидони, туби, опаковки и др.) са на обща стойност 1,13 млн. лв. за 2006 година.

Делът на износа в продажбите се понижава до 32% за миналата година спрямо 36% за 2005, като над 50% от него се реализира в Украйна и Русия. В прогнозните данни за тази година се посочва, че планираните постъпления от износ възлизат на 2,6 млн. лв., или 37% от предвидените общи продажби в размер на 7 млн. лв.

От компанията прогнозират приходи от продажби на медицински изделия на стойност 5,7 млн. лв. и на стоки за бита и промишлеността от 1,3 млн. лв. през 2007. Очаква се норма на печалба от 10%, или приблизително 700 хил. лв.

Дружеството работи през 2006 година с 253 човека средно списъчен състав и постигнати работни заплати от 323,45 лв. Приносът на едно лице от персонала на база реализирана продукция е малко над 25 хил. лв. За 2007 се предвижда заетите в предприятието да достигнат средно 250 човека, а средната работна заплата – 350 лв. Прогнозираният ринос на едно лице от персонала за тази година е 28 хил. лв.

За периода от 2003 до 2006 година са извършени инвестиции в размер на 1,65 млн. лв., в това число 1,24 млн. лв. за нова технологична линия за производство на спринцовки. Текущите капиталови разходи на дружеството са за модернизация на технологичното оборудване и обновление на продуктите. Инвестициите са финансирани както със собствени , така и със заемни средства, се казва още в актуализирания регистрационен документ. За 2007 година е предвидена инвестиция от 150 хил. лв. за нова стерилизационна камера.

От Момина крепост АД посочват, че дейността на компанията се развива в трудна икономическа среда - силна конкуренция, недостиг на свежи финасови ресурси, трудности пред болничните заведения в страната, проблеми на основните външни пазари на дружеството и необходимост от завоюване на нови пазарни позиции. Като основен риск се посочва възможността от поскъпване  на основните суровини.

Мерките, които дружеството предвижда, с цел адаптация към пазарните условия, включват разработване на нови и подобряване на качеството на произвежданите продукти, навлизане на нови пазари, намаляване на разходите и постигане на конкурентна себестойност, преструктуриране и обновяване на производствените мощности, освобождаване от излишни и неефективно работещи активи, износ на медицински изделия срещу внос на суровини и материали, подобряване на маркетинга и гъвкава търговска политика.

Като основни свои конкуренти в България от компанията посочват Етропал - Етрополе, Софияпласт - София, Комппласт - Берковица, Капитан Дядо Никола - Габрово и Румопласт - Горна Оряховица. Сред чуждите конкуренти най-сериозни са полската ЕРГ, унгарската Диспомедикор, руската Тюмен Медико, щатската Бектън Дикенсън, германската Б. Браун и словашката Хирана.

Основният капитал на Момина крепост е 282 хил. лв., а собственият – 2,33 млн. лв. Момина крепост АД е част от структурата на Доверие обединен холдинг. Компанията е една от производствените единици на Индустриален холдинг Доверие АД, където Доверие обединен холдинг има дялово участие от 93,39%. Индустриален холдинг Доверие притежава пряко 20,16% от капитала на Момина крепост, а други 22,48% са собственост на дъщерното дружество на холдинга Хидроизомат АД. Дунав АД е собственик на 16,92%, Ритон П АД и Вит АД притежават по 5,04% от акциите на великотърновското предприятие, като и трите дружества са част от структурата на Индустриален холдинг Доверие. Алфа финанс холдинг държи 5,08% от капитала.

По време на вчерашната борсова сесия книжата на Момина крепост поскъпнаха с 2,42% до 30,93 лв. при обем от 109 лота. От началото на годината дружеството повиши пазарната си капитализация с 67 на сто, като на 19 януари по позицията бе достигнат нов исторически максимум от 39,10 лв. за акция.

Свързани компании:

Момина крепост АД(MKR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:50 | 31.08.22 г.
fallback