fallback

Активите на банковата система намаляват с 2,2% през януари

От финансовата ниституция поясняват, че спадът е обичаен за този период и обясним на фона на засилената активност в края на миналата година

17:09 | 21.03.07 г.
Автор - снимка
Създател

През първия месец на 2007 година общата сума на активите на банковата система отбелязва понижение от 2,2% до 41,28 млрд. лв., показва статистиката на Българска народна банка.

От финансовата институция поясняват, че спадът е обичаен за този период и обясним на фона на засилената активност в края на миналата година. На годишна база активите на търговските банки нарастват с 9,51 млрд. лв., или с 29,9 на сто.

Печалбата на банковия сектор към 31 януари възлиза на 97 млн. лв., като спрямо същия период на миналата година е отчетено повишение от 42 млн. лв., или 77 на сто.

От 1 януари тази година управление „Банков надзор” на БНБ въведе нова рамка за консолидирано финансово отчитане за надзорни цели (РКФО), приложима за кредитните институции в Европейския съюз. Новата рамка заменя съществуващата до края на 2006 и се основава на счетоводните стандарти, приети в Европейския съюз.*

В края на януари са отчетени кредити и вземания (включително финансов лизинг) на стойност 30,6 млрд. лв., от които основната част са кредити и аванси (30,52 млрд. лв.), а дълговите инструменти възлизат на 72 млн. лв

Преобладаващата част от кредитите и авансите са формирани от нетните кредити на нефинансови институции (НФИ) на стойност 22,58 млрд. лв. Те бележат увеличение с 481 млн. лв. (2,2%), а в годишен хоризонт – с 4,88 млн. лв. (27,5%).

Вземанията от финансови институции са на стойност 7,67 млрд. лв., а тези по репо-сделки достигат 270 млн. лв.

Финансовите активи на банковия сектор възлизат на 4,5 млрд. лв., от които 1,77 млрд. лв. са държани за търгуване, 812,5 млн. лв. - активи, определени по справедлива стойност, и 1,92 млрд. лв. са активите на разположение за продажба.

Финансовите пасиви, оценявани по амортизирана стойност, възлизат на 36,06 млн. лв., от които 81% заемат депозитите на институции, различни от кредитни институции (29,21 млн. лв.). Основна тежест в позицията имат депозитите от НФИ.

Собственият капитал на банковата система достига 4,44 млрд. лв. след месечно увеличение от 47 млн. лв. (1,1%). Източник на неговия растеж е печалбата на банковата система за първия месец на годината. Намаляващ ефект оказва преобразуването в клон на БНП Париба (България), довело до намаляване на внесения капитал и резервите (включително неразпределената печалба) общо с 55 млн. лв. В едногодишен период собственият капитал на системата е увеличен с 913 млн. лв. (25,9%).

*В някои отношения новата рамка значително се отличава от досегашното отчитане на търговските банки. Финансовите активи и пасиви например са разпределени в отделни категории (държани за търгуване, определени по справедлива стойност в печалбата или загубата, на разположение за продажба).

Най-значимото различие по отношение на активите е във връзка с междубанковите взаимоотношения (репо-сделки, междубанкови депозити и др.). В действащата рамка те бяха отделени от небанковите предприятия и представляваха част от финансовите институции. Новата рамка не борави с понятието финансова институция, а с термините кредитни институции и други, различни от кредитни институции.

Новият консолидиран отчет за доходите (предишен отчет за приходите и разходите) от РКФО е доста по-различен от досега използвания. Приходите и разходите се свързват с продължаващи (непреустановени) дейности и с преустановени дейности. Понятията извънредни приходи и разходи вече не се използват. Основните статии са разделени на компонентите си в съответствие с новите балансови категории финансови инструменти. Някои позиции са посочени отделно (например приходи от разходи), а други - нетно в сравнение с досега използвания начин.

Новата рамка не борави с понятия като спестовни депозити, срочни депозити, краткосрочно и дългосрочно привлечени средства. Използвани са нови понятия като депозити с договорен падеж, депозити, възстановими след предизвестие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:01 | 31.08.22 г.
fallback