fallback

Част от доходите на моряците ще се приспадат като законосъобразен разход

Не могат да се създават привилегировани гилдии, които да стават повод за претенции от други, коментира Петър Димитров – шеф на бюджетната комисия към парламента

08:47 | 20.03.07 г.
Автор - снимка
Създател

Да се приспада сума от облагаемия доход като законосъобразен разход е най-вероятното решение на проблема с моряшките данъци. Намаляване на ставките за моряци едва ли ще има. Това стана ясно на проведената кръглата маса с участие на представители на Министерство на транспорта и моряшките синдикати в понеделник във Варна.

Вероятността облагането на моряците да става по схема 2-4% е малка, защото такива големи данъчни облекчения биха поставили в неравноправна позиция останалите рискови професии.

Не могат да се създават привилегировани гилдии, които да стават повод за претенции от други, коментира Петър Димитров – шеф на бюджетната комисия към парламента. „Най-вероятно е да се приспада някаква сума от облагаемия доход, така че тя да се смята като признат законосъобразен разход и да се намалява облагането. Иначе въвеждането на намалени ставки води до въпроса защо други професии нямат такива намалени ставки”, добави още той.

От друга страна, трудово-правните отношения на българските моряци, пътуващи под чужд флаг, не са подопечни на българското трудово законодателство. От тази гледна точка и доходите им, придобити под чужд флаг, които не са задължителни за деклариране, не са и задължителни за облагане.

Ако трудовото правоотношение не е възникнало по смисъла на българския закон, не може Кодексът на труда да бъде прилаган нито в защита, нито за облагане на доходите с данъци, каза Иван Ангелов от “Морски алианс”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:42 | 13.09.22 г.
fallback