fallback

Акция на седмицата – Елана Фонд за Земеделска Земя

Въпреки че седмичната търговия приключи негативно и за двата борсови индекса, акциите на Елана Фонд за Земеделска Земя отбелязаха седмично повишение от 3,62%

11:28 | 17.03.07 г.

Екипът на Investor.bg определи книжата на дружеството със специална инвестиционна цел Елана Фонд за Земеделска Земя за победител в тазседмичната рубрика “Акция на седмицата”.
 
Въпреки че седмичната търговия приключи негативно и за двата борсови индекса, акциите на Елана Фонд за Земеделска Земя отбелязаха седмично повишение от 3,62% до средно-претеглена цена от 1,43 лв. при изтъргуван обем от над 2,2 милиона акции, което е и най-силният ръст в рамките на SOFIX и BG40.
 
Към края на февруари дружеството притежава 153 800 дка земеделска земя. Също така са закупени около 214 декара земеделска земя около София с цел промяна на статута и последваща продажба до края на 2007 г.
 
Към 28 февруари са инвестирани 50 млн. лв. от набрания капитал в размер на 74 млн. лв. като броят на закупените имоти е около 20 800.
 
Към края на 2006 г. счетоводната стойност на една акция на Елана фонд за земеделска земя е 2.11 лв., а финансовият резултат е положителен в размер на 10,46 млн. лв. или 0.263 лв. на акция спрямо печалба от 385 хил. лв. или 0,001 лв. на акция за 2005 г.*
 
От 26 февруари дружеството се присеъдини към структурата на изчисляване на SOFIX със free-float 46.33%, който впоследствие бе коригиран на 40,78%.
 
Елана Фонд за земеделска земя е в процес на сключване на договор с Bank of New York за издаване на глобални депозитарни разписки (global depositary receipts - GDR), като банката ще бъде депозитар на фонда.
 
Издадените от банката депозитар глобални депозитарни разписки ще могат да се търгуват между институционални инвеститори от САЩ и Европа.
 
Към края на февруари Елана фонд за земеделска земя и други седем дружества учредиха дружество с нестопанска цел Българска асоциация на собствениците на земеделска земя. Седемте дружества притежават общо около 600 хил. декара земеделска земя. 
 
Целите на сдружението са ускоряване на процеса на комасация на земеделските земи, ефективно развитие на поземлените ресурси, създаване на условия за модерно развитие на земеделието в България и защита интересите на собственици на земеделска земя.
 
*счетоводната стойност на една акция и печалбата на акция са изчислени със средния брой акции на дружеството през 2006 г.
 
 

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:12 | 31.08.22 г.
fallback