fallback

Преглед на печата за 17 март

59 процента от българите с мобилен телефон

10:13 | 17.03.07 г.

59 процента от българите с мобилен телефон
 
в. Новинар
 
59% от българите ползват услугите на мобилните оператори, 8% са абонати на повече от един телеком, сочи изследване на социологическата агенция Алфа Рисърч за пазара на телекомуникации и Интернет. GSM телефонията е най-привлекателна за младите. 92 % от хората под 30 години притежават мобилен телефон и 80 на сто от тези между 30 и 45 години . Около 270 000 души са едновременно абонати на МТел и Глобул, около 120 000 - на МТел и Вивател, и 60 000 - на Глобул и Вивател. Три четвърти от абонатите са за въвеждане на възможност за пренос на номерата, като 61% от тях очакват положителен ефект от него.
 
Ирак склонил да плаща 10% от дълга към наши фирми
 
в. Сега
 
"Кинтекс" е сред големите кредитори на Ирак, а "Булгаргеомин" е получил една десета от вземанията си от Багдад. Това съобщи премиерът Сергей Станишев в парламента вчера. В отговор на питане на Евгени Чачев Станишев посочи, че длъжници на България и на наши фирми са 27 страни, като осем са от списъка на бедните държави, за които МВФ и Световната банка препоръчват до 90% опрощаване на борчовете.
 
Акцизът за домашната ракия бил сред най-ниските в ЕС
 
в. Новинар
 
Акцизът върху домашната ракия в България е възможно най-ниският в страните в ЕС - 2,20 лв. за литър. Това каза вчера по време на парламентарния контрол финансовият министър Пламен Орешарски. По думите му страната е поела ангажимент във връзка с членството да прилага неговото законодателство, според което всяка спиртна напитка, произведена за консумация като питие, независимо от кого и къде, се облага с акциз. Страните в ЕС могат да определят размера на акциза, но той не може да бъде по-малко от 550 евро за хектолитър. От началото на годината домашната ракия се облага с 2,20 лв. за литър.
 
Бензинът гони 2 лв.
 
в. Стандарт
 
Бензинът по родните бензиностанции подгони два лева. Само за последните две-три денонощия горивата на дребно в страната са поскъпнали с около 5-8 ст. Така масовият А-95 на повечето бензиностанции в столицата се продава за 1,81-1,83 лв. срещу 1,73-1,75 лв. в края на миналата седмица. От вчера шофьорите трябва да се бръкнат за 1,71-1,73 лв. за литър дизел, вместо да го купуват за 1,66-1,69 лева. Подобрените варианти на нафтата достигаха 1,86-1,88 лева.
 
Събарянето около язовир "Искър" почва от бунгалата
 
в. Сега
 
7 от първите 9 незаконни постройки около язовир "Искър", които ще бъдат съборени, се оказаха бунгала. Според съобщение на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) от вчера са издадени първите заповеди за събаряне на незаконните постройки в санитарната зона около язовира.
Разследване на "Сега" показа миналата година, че дирекцията е издала общо 133 акта за незаконно строителство, а след проверка на прокуратурата бяха потвърдени 42 акта.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:18 | 10.09.22 г.
fallback