fallback

Получаваме 42 млн. евро за трансгранично сътрудничество

Почти половината от тези средства (20 млн. евро) ще бъдат предназначени за сътрудничество с Гърция

13:18 | 14.03.07 г.
Автор - снимка
Създател

Общо 42 млн. евро ще получи България за трансгранично сътрудничество по програма ФАР на Европейската комисия. Финансовите споразумения по програмата бяха подписани днес от зам.-министъра на финансите Любомир Дацов и ръководителя на делегацията на ЕК в България Майкъл Хъмфрис, съобщиха от Министерство на финансите.

Почти половината от тези средства (20 млн. евро) ще бъдат предназначени за сътрудничество с Гърция. За проекти с Македония ще бъдат вложени 3 млн. евро, с Румъния – 8 млн. евро, с Турция – 7 млн. евро, със Сърбия – 4 млн. евро.

Парите са по програмата за 2006 г., която е последната финансова година за подкрепа по ФАР. Финансовото участие на България и за петте досегашни споразумения е изразено в национално съфинансиране по проектите с инвестиционен компонент и е в размер на 10,205 млн. евро.

Сред осъществените проекти по споразуменията до момента са рехабилитацията на път II-86 Чепеларе – Соколовци и изграждане на обходен път край Рудозем, рехабилитация на път І-7 Ямбол-Елхово и повишаване безопасността на движението по пътя Е79, Дупница – Кулата.

Друго основно направление на помощта по трансграничното сътрудничество е опазването на околната среда, като са включени проекти за прогнозиране на наводненията в басейна на река Марица/Еврос и за интергрирано използване на термо-минералните води от гео-термалната система на река Ерма/Илидица. Предвиден е и проект в областта на туризма за развитие на Туристически център Перперикон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:24 | 31.08.22 г.
fallback