fallback

Акционерите на Енемона ще гласуват за IPO

Вероятно първичното публично предлагане ще стане факт до края на годината, каза за Investor.bg Румен Рашков, ДВИ на дружеството

13:39 | 13.03.07 г.
Автор - снимка
Създател

Енемона АД свиква Общо събрание на акционерите на 13 април тази година, на което ще бъде гласувано решение за увеличение на капитала на дружеството при условия на първично публично предлагане (IPO) и за вписване на дружеството в публичния регистър. Това става ясно от съобщение, публикувано в днешния брой на Държавен вестник.

Акционерите ще гласуват овластяване на Съвета на директорите да определи точния размер на емисията, с която се увеличава капиталът, емисионната стойност на акциите, инвестиционен посредник, който да обслужи увеличението, както и всички други условия и параметри на първичното публично предлагане на новите акции. 

„Все още процедурата по увеличението на капитала е на твърде ранен етап, но вероятно то ще стане факт до края на тази година. Действията ни ще бъдат съобразени и с другите мащабни IPO-та, които се очертават през тази година“, каза за Investor.bg Румен Рашков, директор за връзки с инвеститорите на Енемона АД.  

 

В дневния ред на Общото събрание е записано, че проектът на решение предвижда Съветът на директорите да бъде овластен да увеличава капитала на компанията до 100 млн. лв. през следващите пет години.

Също така акционерите на Енемона АД ще гласуват за отпадане на предимствата по издадените от дружеството привилегировани акции (акциите от клас I - поименни привилегировани акции на учредителите с право на глас, акциите от клас III - привилегировани акции на приносител без право на глас и акциите от клас IV - привилегировани акции на приносител без право на глас) и превръщането им в обикновени поименни акции с право на глас.

Към момента капиталът на Енемона АД е в размер на 6 млн. лв., като основни акционери са Дичко Прокопиев с дялово участие от 71,75% и Глобал Кепитъл ООД с 21,28%. Компанията регистрира печалба от 4,02 млн. лв. за 2006 година спрямо 1,36 млн. лв. за предходния отчетен период.

На БФБ–София се търгуват две облигационни емисии на Енемона. Първата е петгодишна, с падеж на 20 май 2010 година, общ номинал от 2,5 млн. лв. и годишна лихва от 9,25%. Втората е с обща номинална стойност от 6 млн. евро, лихва в размер на 6-месечния Euribor+4,75%, срок от 5 години и падеж на 29 юни 2011 година.

Енемона АД осъществява маркетинг, инженеринг, проектиране, управление, реализация и въвеждане в експлоатация на енергийни, промишлени и граждански обекти в страната и чужбина. Компанията изпълнява проекти по енергийна ефективност в сградния фонд на промишлеността и енергетиката, а също проектира и изгражда възобновяеми енергийни източници. През 2006 година Енемона АД е реализирала 18 проекта по енергийна ефективност на общински сгради, сгради с обществена значимост и частни имоти за над 6,5 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:09 | 09.09.22 г.
fallback