fallback

Лукойл завежда иск за близо 90 млн. лв. срещу Петрол АД

В същото време от Петрол претендират, че Лукойл им дължи 84 млн. лв.

17:07 | 08.03.07 г.
Автор - снимка
Създател

Иск от страна на Лукойл България ЕООД за близо 90 млн. лв. срещу Петрол АД е заведен в Софийски градски съд вчера, съобщиха от Лукойл. Искът е във връзка с договор от 2001 година, по силата на който Петрол се задължава да продава в своите бензиностанции горивата на бургаската рафинерия. В същото време от Петрол претендират, че Лукойл им дължи 84 млн. лв.

„Само държавната такса по делото възлиза на 3,6 млн. лв., което само по себе си говори за сериозността на намеренията ни. Няма опция да дължим пари на Петрол, тъй като те продават нашите горива, a не ние техните. Завеждаме делото поради опасения за платежоспособността на ответника“, заяви за Investor.bg Диана Дамянова, директор за връзки с обществеността на Лукойл България.

Същевременно от Петрол заявиха в официално прессъобщение, че приветстват предприетите от Лукойл България действия за разрешаване на множеството спорни въпроси, натрупани през петте години на действието на договора между двете дружества, по съдебен път.

„На 13 февруари 2007 г. отправихме писмена покана към Лукойл България ЕООД в срок от 20 работни дни да погаси задълженията си от 84 млн. лева към нас. Следващата логична стъпка от наша страна за изчистване на взаимоотношенията между двете компании щеше да е именно сезиране на съда. Уверени сме, че този казус предоставя чудесна възможност с независимата и компетентна намеса на съда, натрупаните спорни въпроси да намерят своето окончателно и цивилизовано решение“, заявяват още от Петрол.

Договорът от 2001 година е за срок от 15 години и подписването му имаше за цел да постави край на споровете между двете компании, свързани с доставките на горива. Индикации за проблемите се появиха в началото на 2005 година, когато Лукойл България временно спря доставките на горива за Петрол. Тогава от Лукойл заявиха, че мерките са взети поради просрочени задължения в размер на над 35 млн. лв.

Днес акциите на Петрол отбелязаха леко понижение от 0,4% до 5,03 лв. при обем от 2 804 лота. 

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:23 | 13.09.22 г.
fallback