fallback

Асен Христов: Цялата емисия на Еврохолд ще бъде записана при 3,35 лв./бр.

Имаше инвеститори, искащи над 10 и 5 на сто от капитала, но желаем да има голям free float, коментира за Investor.bg председателят на УС на Еврохолд

12:55 | 08.03.07 г.

Асен Христов. Снимка: личен архив

Във връзка с продължаващите дискусии във форума на Investor.bg относно приключилия вчера аукцион на Еврохолд България, на който се продадоха 5,5 млн. акции, разговаряме с Асен Христов, председател на Надзорния съвет на Еврохолд.
- Кога ще започне увеличението на капитала?
До края на месеца ще пуснем проспекта към КФН. През май очаквам да започне записването на акциите. Аз лично нямам никакви съмнения, че тази емисия за 12.5 млн. акции при емисионна цена 3,35 лв. ще бъде изцяло записана.
- Как ще оцените вчерашния аукцион?
Като много успешен. Ние от самото начало се колебаехме дали да продаваме 5,5 или 7,5 млн. акции, защото в инвестиционната програма сме предвидили допълнителни 8 млн. лв. за бъдещи инвестиции, като това е резерва.
Можеше всички акции да бъдат пласирани, но на една или две големи институции. Големите инвеститори не пожелаха да се явят на аукциона поради несигурността дали ще се класират. Има един инвеститор, които иска 10% и двама, които искат по 5%, но на нас това не ни е представата за free float. И анализът на Investor.bg на база предишния търг показваше именно това - че до 3 лв. могат да се запишат 5,5-6 млн. акции. Вчера телефонът ми прегря от обажданията на тримата инвеститори, които искат голям дял. Но ако тръгнем да продаваме на тях, критерият ще бъде да участват с нас при покупката на някой застраховател в Румъния или друга страна или при покупката на застрахователен брокер в Европейския съюз, каквито разговори имаме. Не бихме продали на цена под пазарната.
Досега целта ни е изпълнена прекрасно - 25% free float имат много малко компании. Досега имаше IPO с предлагане на 30%, но от тях голяма част отиваха в големи инвеститори, които си ги държат, и накрая free float-ът се оказваше 10-15%.
Всички инвеститори, закупили акции в диапазона 3-3,5 лв., са с добра стартова цена. Поради голямата ликвидност на позицията ще останат тези акционери, които вярват в компанията. А тези, които очакваха двойна печалба, са недоволни, чистата спекулация не можаха да я направят.
Не на последно място, по време на масовата приватизация при нас вложиха боновите си книжки немалко хора и реализираха доходност 28-30 пъти. Тогавашните 25 акции се равняват на 200 сегашни акции от Еврохолд България АД. Тоест каквото сме правили досега е било последователно.
- Какви са възможностите ви за успех при предлагането на услуги в Европейския съюз?
Не се притесняваме да работим в ЕС. Чакаме до дни КФН да ни разреши, а от една година се подготвяме за навлизането ни на общия европейски пазар. Ние мислим да работим със свободно предлагане на услуги и директно да работим с брокери и агенти, например в Испания. Имаме софтуерна система, която ни позволява постоянно да следим продажбите. В момента например в Испания премиите са 5 до 10 пъти по-високи от българските, а не виждам с какво български камион, пътуващ от София до Мадрид, е по-нискорисков от испански камион, пътуващ по същия маршрут.
Нелимитираните рискове ще презастраховаме. Не е нужно да правим дъмпинг, а да обслужваме българите в чужбина, както и другите клиенти, които ни се доверят. Продаваме GPS услуги в ЕС от 5 години и само от 2 години в България и имаме контакти с много бизнес партньори.
Защо европейците искат да идват тук, а ние да не ходим при тях? Техният пазар е за 100 млрд. евро, а нашият само за 0,5 млрд. Повечето застрахователи, които оперират в България, не могат да предлагат в чужбина, защото ще влязат в конфликт с местните компании на компанията майка.
- Планирате ли развитие на животозастраховане?
Засега не. Наблягаме на здравноосигурителните дружества и ЗОК Св. Николай Чудотворец АД за миналата година има над 4 000 клиенти.
- Какви са перспективите на автомобилния ви пазар?
Имаме право да продаваме шест марки коли и тази година очакваме да продадем 3500 - 4000 автомобила, като оборотът може да превиши приходите на Евроинс.
- Имате ли право да продавате Опел и Шевролет в София, Пловдив и т.н. или само във Варна?
Имаме право навсякъде. Ако даден дилър има право за определен град, има право и за всеки друг град. Но има изисквания към базата, през която продаваш.
- Какви са предимствата на интегрираната услуга – автомобил, лизинг, застраховка, GPS?
Когато тази услуга е в различни несвързани компании, има административни разходи и всяка компания иска по-голяма част от печалбата. Когато всичко е в един холдинг, можеш да спестиш разходи и да дадеш по-добра цена. Това, което в държавната администрация се нарича обслужване на едно гише.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:46 | 11.09.22 г.
fallback