fallback

Преглед на печата за 6 март

08:23 | 06.03.07 г.
Автор - снимка
Създател

“Бакарди” поиска да купи “Водка Абсолют”
в. Стандарт
Компанията Bacardi, която е най-големият производител на ром в света, заяви интереса си към покупката на Vodka Absolut. Миналата седмица шведското правителство обяви плановете си за продажбата на спиртната компания Vin & Sprit, която е производител на известната марка водка. Компанията е държавна собственост от 90-а година, а очакваната пазарна цена може да надхвърли 6 млрд. долара.
Унгарците окупират челната десетка в World Top Investor
в. Дневник
В края на втората седмица от световното първенство за инвеститори World Top Investor унгарските участници заемат 8 от първите 10 места в общото класиране, показват данните на организаторите на играта. Лидер по доходност в петък беше беше Йозеф Немет с печалба от 76.92 на сто. Унгарците са търгували предимно с фючърси върху злато, сребро, петрол и валутни кросове на евро и долар спрямо японската йена и унгарския форинт. Немет е инвестирал във всички изброени инструменти.
Първите десет места се допълват отново от представители на Централна Европа. Алеш от Словения е постигнал доходност от 75.56%, след като в края на миналата седмица е направил успешна сделка, като е заложил на спад на златото спрямо щатския долар. Това го извежда на 2 място в световната класация. Полякът Славомир Ткачжик е на 6 място с 54.25% печалба. Данните показват, че резките движения на валутните и стоковите пазари са причината за сериозната динамика в класацията и разместванията в челото през седмицата.
През втората седмица на играта имаше оспорвана борба за челното място и сред родните трейдъри. Александър Николов, който беше водач през по-голямата част от периода, отстъпи в последния ден на Пламен Танев, който е реализирал доходност от 31.59% при търговия с договори за разлика върху щатския индекс NASDAQ и валутните двойки GBP/USD и GBP/JPY.
До 50 000 лева глоба за лобист, нарушил закона
в. Сега
До 50 000 лв. може да стигне глобата за лобист, нарушил правилата за прокарване на определени интереси в изпълнителната, законодателната и местната власт. Това е записано в законопроект за лобистката дейност, изготвен от експерти на парламента, правителството и гражданските сдружения.
"Документът е съгласуван и с Европейската комисия в Брюксел. През март ще бъде подложен на обществено обсъждане, а след това ще бъде внесен в парламента", съобщи пред "Сега" шефът на парламентарната комисия за борба с корупцията Бойко Великов.
БДЖ пуска облигации за 200 млн. лв.
в. Сега
БДЖ и Министерството на транспорта обмислят железопътният превозвач да пусне облигации, като се обсъждат два варианта за емисията - за 150 млн. лв. или за 200 млн. лв. С парите от емисията БДЖ трябва да закупи нови вагони, най-вече товарни, тъй като в момента няма с какво да извършва тази услуга, каза по БНТ вчера транспортният министър Петър Мутафчиев.
До края на месеца повечето авиокомпании ще летят от Терминал 2 на летище "София"
в. Дневник
До края на този месец основните авиокомпании, които извършват полети до летище София, прехвърлят дейността си на новия Терминал 2, съобщиха от аерогарата. От началото на този месец от новия терминал се обслужват полетите на "Россия еърлайнс", "Ейджън еърлайнс" и българските авиокомпании "България ер", "Хемус ер" е "Виаджо ер". От 7 март от новия терминал започва полети и авиокомпания "Алиталиа". На 12 март от там ще летят CSA-Чешки авиолинии, от 14 март - ЕлАл, от 20 март "Аерофлот", от 21 март "Малев", от 23 март "Ер Франс", от 25 март "Луфтханза", "Австрийски аеролинии", ЛОТ-полски авиолинии.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:12 | 12.09.22 г.
fallback