fallback

Преглед на печата за 5 март

07:32 | 05.03.07 г.
Автор - снимка
Създател

Масларова в акция "Пенсия срещу дом"
в. Новинар
 
Анкетьори обикалят из София и разпитват стари самотни хора дали биха продали жилището си срещу няколко пъти по-висока пенсия и добра сума на ръка. Емисарите разучават в квартални магазини и кафенета къде живеят възрастни хора с домове, съобщи за "Новинар" 71-годишният Иван Самарджиев от жк "Люлин", който е бил анкетиран. Проучването се прави от името на социалната министърка Емилия Масларова дни след като тя обяви в Брюксел, че в България има много пенсионери, собственици на апартаменти и къщи, които могат да се освободят от собствеността си и да се издържат с парите от сделката, а не да разчитат само на пенсията.
 
Склонни ли сте да дадете апартамента си на държавата срещу няколко пъти по-висока пенсия и около 10 000 лева на ръка, или предпочитате да запазите собствеността си, попитала анкетьорката г-н Самарджиев. Тя му обяснила, че ще продължи да обитава жилището си, докато е жив, но пък ще има пари да си плаща парното, тока и лекарствата.
 
Не става дума за измама, възложител на проучването за нагласите на над 65-годишните собственици на жилища, които са останали сами или нямат преки наследници, е Министерството на труда и социалните грижи, а изпълнител - НЦИОМ, каза Стефка Петкова, която се представи за анкетьор на социологичната агенция. Подобна програма "Възрастни самотни хора" имало в Унгария, обясни Петкова. Идеята е недвижимите имоти да влязат в специален пенсионен фонд, който ще подпомага в бъдеще пенсионерите. Повечето от анкетираните обаче предпочитали да оставят жилището си на свои близки или роднини.
Потребители съдят БТК за месечната такса
в. Сега
 
Твърдата месечна такса, която плаща всеки потребител на БТК, ще бъде предмет на съдебно дело, което завежда днес в Софийския градски съд Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги. Организацията внася в съда колективен иск за 385 млн. лв., които според тях БТК трябва да върне на потребителите, защото събирала незаконно.
 
Заводът за боклук в София - без конкурс, за който го пожелае
в. Дневник Общинарите в София са на път да прескочат конкурсните процедури и да дадат бъдещия завод за боклук на шведската компания "Текниска веркен" (Tekniska Verken) само защото дружеството е пожелало да го строи. Двама съветници - Пламен Илиев от "Демократи за София" и Радослав Тошев от "Гергьовден", са внесли предложение работна група от общински съветници и от администрацията да започне веднага преговори с фирмата за изграждане на инсталацията. В доклада към предложението обаче липсват всякакви данни за инвестиции, технология, колко ще струва преработката и т.н. Документът е внесен на 1 март и все още не е минал през нито една комисия.
 
Държавната лотария се отдаде на "Еврофутбол"
в. Дневник
Букмейкърът "Еврофутбол", собственост на президента на "Нове холдинг" Васил Божков, става дистрибутор на билетите от Държавната парично-предметна лотария (ДППЛ) по силата на договор, сключен в края на миналата седмица. Той е за пет години, а частната фирма се ангажира да предлага всички видове билети и талони.
 
"Еврофутбол" ще отговоря за обработката и отчетността на продажбите на неговата част от билетите. Срещу това компанията ще получава 12% от приходите. Според изчисленията на изпълнителния директор на държавната лотария Веселин Цветков приходите от лотарията, които за 2006 г. са били 4.2 млн. лв., през тази година трябва да се увеличат с още 1.2 млн. с помощта на новия дистрибутор. Цветков обясни, че "Еврофутбол" е най-добрият възможен избор. Конкурс не е правен.
Гърци искат флота ни
в. Стандарт
 
Гърци искат флота ни при предстоящата приватизация на БМФ. Това съобщи гръцкият вестник "Имерисия". Според публикацията, няколко компании от южната ни съседка проявяват интерес за закупуване на "Български морски флот". Битката ще е много тежка, но сделката е перспективна и дава шанс на гръцките фирми да стъпят в Черно море, коментира изданието. Официално гръцкият интерес беше проявен за първи път наскоро при визитата на гръцкия президент Каролос Папуляс в България. Основният проблем остават остарелите български кораби. Голяма част от флота ни е над 20 г. Преди 2 седмици експерти и бизнесмени, а след това и депутати обсъдиха стратегията за приватизация на 70% от БМФ.
 
НОИ отказва да плати 18% от болничните листове
в. Сега
 
18% от болничните листове са върнати, тъй като са попълнени некоректно или не са придружени със съответните документи, обяви шефът на НОИ Йордан Христосков пред БНР. Това означава, че институтът не признава тези болнични и няма да ги изплати. Според новата система от т.г. НОИ превежда директно обезщетенията за болест и майчинство. Досега това бе едно от задълженията на работодателите, които по-късно си връщаха парите от НОИ.
 
Апетитен имот разбуни Софийския университет
в. Дневник

Софийският университет "Св. Климент Охридски" (СУ) разглежда възможността за публично-частно партньорство с испанската компания "Марксант". Както писа в. "Сега", испанците са предложили на СУ да ползват имот на учебното заведение, като в замяна на част от земята изградят нов факултет по журналистика. Според ректора на университета Боян Биолчев шест-седем са компаниите, проявили интерес към 18-те декара. Те са на бул. "Цариградско шосе" при разклона за летището. Цените в този район се качват всеки ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:59 | 01.09.22 г.
fallback