fallback

Нов аукцион за Еврохолд на 7 март, Еврофинанс ще става банка

УС на компанията ще гласува за увеличение на капитала, с част от средствата ще се увеличи капиталът на Еврофинанс

14:15 | 01.03.07 г.

На 7 март ще бъде проведен нов аукцион за продажба на 7,5 млн. акции на Еврохолд България, стана ясно на проведена днес пресконференция.

Аукционът ще бъде закрит, като ще се подават само лимитирани поръчки. „Решението за отпадането на пазарните поръчки е взето във връзка с появили се съобщения в медиите за възможности за манипулация на цената“, коментира Симеон Петков, главен изпълнителен директор на инвестиционния посредник Еврофинанс, който е и част от групата на Еврохолд България.

„По този начин ще се избегне формирането на средна цена, която да е неоправдано висока“, заяви още Петков.

Както Investor.bg съобщи, при предишния аукцион за акции на компанията общо 341 спекуланти за малко можеше да купят при цена от 6 лв. за акция, докато при свободната търговия книжата се търгуваха при 3,5-3,8 лв. за акция.

Минималната цена, на която ще бъдат предложени акциите, представляващи 15% от капитала на дружеството, ще бъде 3 лв. за брой. След продажбата free-float-ът по позицията ще нараснe до 30%.

Получените средства от продажбата на акциите на аукциона мажоритарният акционер Българска Холдингова Корпорация АД ще внесе в капитала на Еврохолд България.

В следващите 12-18 месеца Еврохолд България предвижда инвестиции в размер на 40-45 млн. лв.

За целта след седмица Управителният съвет (УС) на Еврохолд България ще гласува за увеличение на капитала на холдинга с 12,5 млн. акции с номинална стойност 1 лв. Емисионната стойност на новите акции ще е 3,35 лв., а чрез увеличението се очаква да бъдат привлечени 42 млн. лв. свеж ресурс в компанията. В момента капиталът на дружеството е 50 млн. лв.

Предвижда се след увеличението мажоритарният собственик да запази дела си от 70%. До края на месец март в Комисията за финансов надзор ще бъде внесен за потвърждение проспект за увеличение на капитала на дружеството.

С част от привлечените средства ще бъдат предприети увеличения на капитала на дъщерни дружества, като този на Еврофинанс ще нарасне от 2 млн. на 15 млн. лв. От посредника ще подадат заявление в БНБ за издаване на лиценз за извършване на банкова дейност.

Стратегията на Еврофинанс предвижда извършване предимно на инвестиционно и корпоративно банкиране. За целта бъдещата банка ще концентрира капитала си върху три дейности – управление на активи, финансово посредничество и инвестиционно банкиране (консултиране при сливания, придобивания, преструктурирания, емисии на акции, облигации и др.).

„Със сигурност бъдещата банка няма да извършва retail-банкиране и няма да развива клонова мрежа“, заяви Кирил Бошов – председател на УС на Еврохолд България.

С друга част от привлечените средства холдингът ще увеличи капитала на Евролийз Ауто до 10 млн. лв. По думите на Бошов целта на дружеството е пазарният му дял при лизинга на МПС да достигне 10%, а до края на 2007 г. се очаква лизинговият портфейл на Евролийз Ауто да достигне 85-90 млн. лв.

Мениджмънтът на Евролийз Ауто обмисля варианти за емитиране на облигационна емисия на международните финансови пазари в размер на 30-50 млн. евро. То ще бъде извършено след получаване на кредитен рейтинг от международно призната рейтингова агенция и в случай че условията на международните финансови пазари са подходящи. Чрез новата емисия облигации се цели да бъде понижена цената на финансирането.

Със средствата от увеличението на капитала холдингът ще увеличи капитала и на ЗОК „Св. Николай Чудотворец“ от 1 на 2,5 млн. лв. То се налага във връзка с изискванията на Закона за здравното осигуряване, съгласно който капиталът на всяка една здравноосигурителна компания трябва да достигне минимум 2 млн. лв. до края на третата година от нейното учредяване.

От своя страна, ЗД Евроинс планира да разшири териториалния обхват на дейността си, като предложи до средата на настоящата година свои продукти предимно в областта на автомобилното застраховане и гражданската отговорност в други държави-членки на ЕС, а именно Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Испания, Италия, Франция и Румъния.

Инвестиционната програма на Еврохолд България предвижда и придобиване на нови компании и оптимизиране на финансовата и оперативната структура на холдинга. Към момента дружеството проучва от 8 до 10 застрахователни компании на съседните пазари в Сърбия, Румъния и Македония.

Еврохолд България ще инвестира 3-4 млн. лв. в изграждането на нови продажбено-сервизни центрове, обслужващи автомобилните марки, дистрибутирани от холдинга. До края на март 2008 г. на територия от над 10 хил. кв. м. в София ще бъде изграден втори продажбено-сервизен комплекс на марките Нисан и Рено. С инвестицията се цели увеличаването на продажбите на двете марки в София с 20 до 30 на сто.

От Еврохолд очакват оборотът на дъщерното дружество на холдинга Етропал да достигне 22-25 млн. лв. до края на настоящата година след двойно увеличаване на производствения капацитет на дружеството.

Днес акциите на Еврохолд България добавиха 2,26% към стойността си до 3,62 лв. средна цена при изтъргуван обем от 56 003 лота. Въведени оферти за покупка има при цена 3,6 лв., а за продажба – при цена 3,64 лв.

За известяване за предстоящия търг можете да се регистрирате в нашата мейл листа.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:37 | 05.09.22 г.
fallback