fallback

АИКБ иска борсата независима, но с нов голям и опитен собственик

Пазарна капитализация от най-малко 500 млрд. евро и също толкова годишен оборот са сред условията пред кандидатите за БФБ-София

08:46 | 26.02.07 г.
Автор - снимка
Създател

Най-успешният вариант за интегриране на Българската фондова борса-София ще бъде този, при който борсата ще остане сравнително независима, а новият собственик ще подпомогне пазара основно с нови технологии и ноу-хау, ще осигури по-добра видимост на българския капиталов пазар пред чуждите инвеститори, а в резултат на това – по-евтин и технически обезпечен трансфер на капитали към нашия и съответно към чуждите пазари. Такова е становището на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), което е изпратено до министрите на финансите и на икономиката и енергетиката.

Според АИКБ сегашната платформа на БФБ е версия на продукт, който вече не работи никъде по света. „Тя е доста сигурна, но поддържането и развитието в бъдеще е практически невъзможно“, посочват от асоциацията. Затова и според тях един от критериите за избор на партньор опира и до неговата платформа. АИКБ поставя и още няколко изисквания към бъдещия партньор на БФБ-София, сред които е и пазарна капитализация от най-малко 500 млрд. евро, също толкова годишен оборот, членове на кандидатите да са поне 10 от 20-те най-големите инвестиционни банки в света, кандидатите да гарантират повишаване ликвидността и поевтиняване на услугите на местния пазар, създаване на ефективен клиринг и управление на риска.

Посочва се също и нуждата от лесен достъп от чужбина (роуминг ефект). „Откритият и лесен достъп за международни членове е ключов елемент в развитието на една по-малка борса. От тази гледна точка БФБ би спечелила много, ако се присъедини към партньор с широка мрежа и бързо ще привлече нови членове“, се казва в становището. Според Асоциация на индустриалния капитал в България ако няма кандидати, които да отговарят на всички тези изисквания, то правилният път за развитие на борсата би бил не самоцелна приватизация а технологично превъоръжаване на БФБ – София на първо место чрез закупуването/внедряването на платформа за търговия, осигуряваща постигането на горните цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:06 | 02.09.22 г.
fallback