fallback

А. Панев: На борсата се отива, за да станеш голям

Фондовата борса е един „паралелен“ свят със свои правила и участниците в него трябва да ги спазват, смята финансовият директор на Свилоза

16:13 | 23.02.07 г.
Автор - снимка
Създател

Основната причина, поради която борсата е интересна за компаниите, е възможността за финансиране без лихви, обезпечения или други ограничения, заяви Александър Панев, финансов директор на Свилоза АД, на организираната от БФБ – София Регионална кръгла маса във Велико Търново.

„За да станете публична компания, трябва да имате добри идеи или продукти и да искате да се развивате. В общи линии на борсата се отива, за да станеш голям. За предприемача не е необходимо да разбира специфичната терминология на капиталовия пазар. Това е работа на инвестиционните посредници и останалите специалисти. За него е важно да осъзнае какви са неговите цели в дългосрочен план“, каза още Панев.

„В общия случай кредитното финансиране „връзва“ ръцете на фирмите. Естествено и то има своята роля при осигуряването на текущи средства или неотложни проекти, но не е добра дългосрочна алтернатива и има ограничен ефект“, добави той.

Според Панев преди да пристъпят към листване на борсата, компаниите трябва да се запознаят с условията на възможно най-голям брой инвестиционни посредници и да изяснят своите нужди.

„От изключително значение е представянето на бизнеса пред инвеститорите. Една от грешките на нашата компания при последното увеличение на капитала бе, че подготвихме проспект, който бе твърде „предпазлив“ и рестрикитивен, съответно подходящ по-скоро за представяне пред банкова институция. Инвеститорите на борсата не търсят това. Маркетингът на вашия бизнес трябва да бъде достатъчно агресивен“, заяви още Панев. 

„Фондовата борса е един „паралелен“ свят със свои правила и участниците в него трябва да ги спазват. Но също така борсата е и „парадният“ вход към големия бизнес“, заяви Панев. Свищовското предприятие за производство на целулоза в момента е в процес на увеличение на капитала, като бяха изкупени всички предложени права, даващи възможност за записване на акции в увеличението. При успешно завършване на процедурата капиталът на дружеството ще нарасне от 6,658 млн. лв. до 39,948 млн. лв.

По време на днешната борсова сесия акциите на Свилоза повишиха стойността си с 1,71% до средно ниво от 7,13 лв. при изтъргуван обем от 50 броя. 

Още от Кръглата маса във Велико Търново:

CBA, СТЕМО, Трейс Груп и още 14 компании проявяват интерес към БФБ-София Бързашки: Препоръчвам дружествата да отделят управлението от собствеността

Тони Марков: Компаниите не бива да се страхуват от журналистите

 

 

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
fallback