fallback

Правят лаборатории за изследване на некачествени цигари и електроуреди

На този етап България е Мека на некачествени стоки, които влизат от всички страни

10:06 | 22.02.07 г.
Автор - снимка
Създател

Двe лаборатории за тестване на некачествени стоки в момента се изграждат от Федерацията на потребителите в Хасково, като предстои създаването и на трета, която най-вероятно ще бъде във Варна. Това съобщи при посещението си в Севлиево зам.-председателят на Федерацията на потребителите и председател на ПК „Екогласност” Емил Георгиев. В първите две лаборатории, които ще бъдат отворени до края на годината, ще се изследват некачествен текстил и хранителни продукти, в които са включени и цигарите. В Морската столица ще бъдат тествани електроуреди.

„За съжаление, на този етап България е Мека на некачествени стоки, които влизат от всички страни, включително и домакинските електроуреди, които са опасни за живота на хората“, коментира Георгиев.

На въпрос на Investor.bg как ще бъде финансирано изграждането на трите лаборатории той отговори така: „Всичко опира до нова техника, в момента тези лаборатории имат такава, но тя е второ или трето поколение. Необходима е по-съвременна за доокомплектоване. Колкото и странно да звучи, ще се получи от съвместната ни дейност с фирми, защото има такива, които са тръгнали много сериозно към европейския пазар и са готови да инвестират в средства за измерване, за да могат да се преборят с тези, които са в сивия сектор“. Според Емил Георгиев в момента се оказва огромен натиск на служителите на федерацията за неизнасяне на данни пред медиите за некачествени стоки. Интересното е обаче, че има и такива, които желаят да инвестират и в контрола, за да могат да се спазват изискванията на ЕС. Това е радващото и е една от големите придобивки на България с влизането й в Общността, допълни Георгиев.

По думите му нелегалните производители стават все по-малко и по-малко. „Самият факт, че една фирма се подлага на самоконтрол, говори добре за нея. Тя не се притеснява, да се притесняват онези, които работят нелегално“, каза зам.-председателят на Федерацията на потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:22 | 10.09.22 г.
fallback