fallback

GE Capital проучва дали Кремиковци да строи нов ТЕЦ

Плановете нa дружеството са за изграждане на ТЕЦ с мощност 210-250 мегавата

17:20 | 20.02.07 г.

Кремиковци е вложил 12,75 млн. евро в оптимизиране на енергийните разходи и енергийната инфраструктура, каза на пресконференция днес Емил Димитров Директор на отдел Ремонти и електричество в Кремиковци АД. Пресконференцията бе проведена в сградата на централното управление на металургичната компания в кв. Ботунец, като бе обявено още, че дружеството е платило задълженията си към НЕК и че производството не е било прекъсвано.

General Electric Capital провежда оглед и проверка на съоръженията на ТЕЦ Кремиковци, част от Кремиковци АД, с крайна цел препоръка за изграждане на нов ТЕЦ и обновяване и разширяване на съществуващия, каза председателят на Съвета на директорите Александър Томов.

В момента Кремиковци АД ползва 140 млвт/ч. електроенергия от НЕК АД и произвежда около 50 мгвт./ч от собствения ТЕЦ.

„Плановете ни са за изграждане на ТЕЦ с мощност 210-250 мегавата, но конкретното решение ще зависи от препоръките на GE Capital“, каза Емил Димитров и допълни, че е имало мечти за 500-мегаватов реактор, но това според него е ненужно.  Тъй като цената за изграждането на 1 мегават мощност е около 1 млн. долара, общата инвестиция би възлязла на около 200 млн. долара, уточни Димитров.

На пресконференцията стана ясно, че от 2001 г. НЕК и Електроразпределение Столично отказват да подпишат споразумение с Кремиковци АД за пренасянето на електроенергия през Кремиковци към трети лица, както и за ползването на трансформаторите на напрежение, собственост на Кремиковци.

По повод вчерашното спиране на един от 5-те 110-киловолтови проводника към Кремиковци от страна на НЕК, Емил Димитров обясни, че спирането на захранване без предизвестие е опасно за непрекъсваемите технологични процеси в Кремиковци, а самият комбинат може да „дръпне шалтера“ на трети лица, които получават електроенергия през инфраструктурата на дружеството.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:17 | 02.09.22 г.
fallback