fallback

Ал. Томов: Производството в Кремиковци не е спирало

Кремиковци е изплатило изцяло текущите си задължения към НЕК, които са на стойност 2,7 млн. лв.

15:14 | 20.02.07 г.

Металургичният комбинат Кремиковци е изплатил изцяло текущите си задължения към Националната електрическа компания (НЕК), които са на стойност 2,7 млн. лв., съобщи председателят на Съвета на директорите на Кремиковци Александър Томов на пресконференция днес във връзка с повишения медиен интерес към състоянието на дружеството и забавените му плащания към НЕК. 
 
По думите на Томов не може "държавните монополи да си играят с шалтера при 1 ден просрочване с 1-2 млн. лв., при положение че Кремиковци е платил 96 млн. лв. на НЕК през 2006 г.". Според него по-правилно е в такъв случай да се налагат глоби или наказателни лихви. 
"През миналата година Кремиковци е изплатил 130 млн. лв. стари задължения към държавата, а за последните 4 години 254 млн. лв. и действията чрез шалтера на г-н Папазян ще срещнат нашата остра реакция", каза Томов. Той се надява ситуацията да се изясни на среща в четвъртък с министър Овчаров, в противен случай Кремиковци ще търси правата си по съдебен път. Томов попита защо не бъде дръпнат шалтерът на топлофикациите, които дължат десетки милиони, а това става само след 1 ден забавяне с компания, която косвено осигурява 4% от БВП, а с планирания ръст на производството делът може да достигне 6%.
 
Според Александър Томов Кремиковци също така осигурява 30% от приходите на БДЖ, 90% от приходите на пристанище Лом и повечето приходи на пристанище Бургас.
Томов поясни, че компанията има нужда от огромни инвестиции, без да уточнява в какъв точно размер, и затова тя е много чувствителна към всякакви скандали, свързани с нея, като съобщението на НЕК за поетапно намаляване на електрозахванването на комбината от вчера
 
В тази връзка от ръководството на компанията са провели вчера тричасови разговори с инвеститори и облигационери и са ги уверили, че производството в предприятието не е спирало, защото намаленото захранване с електроенергия е било компенсирано от вътрешни източници.
 
През настоящата година Кремиковци ще произведе 1,6 млн. тона стомана, или с 33,33% повече от 2006 г., когато произведеното количество е било 1,2 млн. тона, и с 60% повече от 2005 г., каза още Александър Томов.
Той добави, че от юли миналата година Кремиковци работи на оперативна печалба, а за цялата 2006 г. дружеството отчита 7 млн. евро оперативна загуба. Въпреки това за 2007 г. се очаква Кремиковци да излезе на оперативна печалба на стойност 130 млн. евро, като е много вероятно да отчете и краен нетен положителен финансов резултат.
Ръководството на Кремиковци ще се бори през есента на тази година за привличане на голямо финансиране от чужбина с цел инвестиции.
 
Днес дружеството публикува годишен неконсолидиран отчет за 2006 г., който показа загуба на стойност 266,066 млн. лв. при загуба от 201,640 млн. лв. за 2005 г.
 
Акциите на Кремиковци отбелязаха спад от 1,52% днес до 14,29 лв. средна цена при изтъргуван обем от 463 лота. Търсене има на 14,1 лв., а предлагане - на 14,8 лв.
 
Информацията е актуализирана към 15.30 часа

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:09 | 10.09.22 г.
fallback