fallback

Търсят чартьор за БМФ, параходството получи кредит за 69 млн. долара

Дружеството купува нови кораби. През последните 30 години превозният му капацитет е намалял наполовина

12:56 | 20.02.07 г.

Основна фигура сред кандидатите за приватизацията на Параходство Български морски флот (БМФ) ЕАД ще е тази на компания чартьор. Купувачът трябва да е или чартьор, или консорциум с участието на такъв, заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев по време на днешното представяне на приетата стратегия за продажбата на дружеството.

По думите му по този начин от Агенция за приватизация се надяват да се осигурят дългосрочно пазари на БМФ.

„Разбираемо е защо дружеството не се продава на борсата“, заяви присъстващият на представянето президент на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев. Според него е добре, че не e избрана приватизация чрез БФБ-София, защото „тя не поражда сигурност“.

Първоначално за продажба ще бъдат предложени 70% от капитала на компанията, а останалите 30% ще влязат в ролата на „морков“ спрямо действията на бъдещия купувач, които той ще може да закупи, при положение че спазва ангажиментите си по приватизационния договор, обясни Мутафчиев.

Това ще стане след пет-шест години и при същата цена, каквато ще бъде платена и за първоначалния пакет. Предвидено е обаче 10% от остатъчния пакет да може да бъде платен с компенсаторни инструменти.

На днешното представяне бе съобщено още, че БМФ вече има договор за кредит с Nordbank на стойност 69 млн. долара за рефинансиране на покупка на три кораба, които в момента се строят в корабостроителница Булярд и ще бъдат готови през тази година, като ще бъдат закупени и още няколко кораба втора ръка.

Преди 30 години капацитетът на корабите по света бе 318 млн. бруто регистър тона. Сега той е 1 млрд. тона, заяви транспортният министър. Въпреки увеличения капацитет превозваните товари на година запазват нивото си – 7 млрд. тона. Що се отнася до БМФ, капацитет на параходството за същия период е намалял наполовина до 1,35 млн. бруто регистър тона.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:38 | 02.09.22 г.
fallback