fallback

НЕК намалява тока на Кремиковци, работник пострада при инцидент

Причина за поетапното ограничаване на електрозахранването са неизплатени задължения на металургичния комбинат към компанията

17:26 | 19.02.07 г.
Автор - снимка
Създател

В 15 часа днес Националната електрическа компания (НЕК) започна поетапното ограничаване на електрозахранването на Кремиковци АД с изключване на въздушната линия 110 kV "Богров Изток" в подстанция "Казичене", съобщиха от НЕК.

Причина за това са неизплатени задължения на металургичния комбинат към компанията. Към момента просрочените суми от Кремиковци към НЕК са в размер на над 2,175 млн. лв. плюс лихви, които все още не са заплатени.

С писмо от 14 февруари 2007 г. НЕК е уведомила ръководството на комбината, че, при некомпенсиране на плащанията по споразуменията и договора за продажба на електрическа енергия, ще предприеме поетапно ограничаване на снабдяването с електрическа енергия, съгласно посочения в писмото график.

До днес Кремиковци не е изпълнило финансовите си задължения. Независимо от заявленията на комбината за възходящо развитие, той продължава да бъде некоректен платец към НЕК, се подчертава в съобщението.

В специален факс от компанията са предупредили металургичния комбинат за предприетите мерки и са обърнали внимание на ръководството да вземе съответните мерки за предотвратяване на производствени щети и аварии. За последиците от евентуални производствени и екологични щети и аварии отговорност носи единствено Кремиковци.

В началото на декември от НЕК се възмутиха, че вместо да оправят големите инвестиции в България и да нямат задължения, от Кремиковци АД Global Steel са купили футболния отбор ЦСКА. В отговор от металургичния комбинат възразиха, че са изпълнили ангажимента си към НЕК.

Акциите на Кремиковци отбелязаха ръст от 0,07 на сто днес до средна цена 14,51 лв. при изтъргувани 411 броя.

Преди броени минути стана ясно, че работник е пострадал по време на работа в Кремиковци. Той е настанен в Института за спешна медицинска помощ "Пирогов", съобщи агенция БГНЕС.

Пострадалият е приет в Клиниката по изгаряния. Обгарянията са в рамките на 3% от площта на тялото и за момента се счита, че няма опасност за живота му. Той обаче ще остане в болницата за лечение. Инцидентът е станал при погрешна манипулация при ремонт на електрическо табло.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:20 | 11.09.22 г.
fallback