fallback

Кредиторите на ЗК Хилдън трябва да предявят вземанията си в двумесечен срок

Срокът започна да тече от 9 февруари, когато бе обявлението на несъстоятелността в Държавен вестник, и ще продължи до 10 април

16:45 | 19.02.07 г.
Автор - снимка
Създател

Кредиторите на ЗК Хилдън (бившата Юпитер) ще могат да предявят своите вземания в двумесечен срок, заяви синдикът на компанията Веселин Рашков на пресконференция, организирана от Комисията за финансов надзор. Срокът започна да тече от 9 февруари, когато бе обявлението на несъстоятелността в Държавен вестник, и ще продължи до 10 април.

„За разлика от процедурите при другите компании, вземанията на кредиторите на застрахователните дружества трябва да бъдат предявени пред синдика, а не пред съда. В случая със ЗК Хилдън, застрахованите лица и останалите кредитори ще могат да предявят своите вземания лично на адрес ул. Иван Рилски 36 в София, както и на ул. Лайош Кошут 22, където се приемат и обработват подадените заяления. Препоръчително е предявените вземания да бъдат предоставени в два екземпляра, за да може едното да бъде предоставено в съда и по-този начин да бъде съкратена част от процедурата“, каза още Рашков.

„Един от основните проблеми, който се очерта с обявяването на несъстоятелността, е свързан с регресните искове. Това са претенции на други застрахователни компании по дела срещу лица, които са били застраховани в ЗК Хилдън. Типичен пример са задължителните застраховки по Гражданска отговорност. В такива случаи ответникът може да призове синдика или друг юридически представител на ЗК Хилдън като трета страна помагач по делото и същевременно да предяви своите вземания като кредитор на компанията“, уточни още Рашков.

„Що се отнася до неимуществените щети, стойността им може да бъде определена единствено от съда. Кредиторите следва да предявят тези вземания пред синдика, като посочат допустимата според тях сума. В хода на процедурата те ще бъдат конкретизирани от съда и при евентуално неудовлетворяване на претенциите, кредиторите ще имат възможност да стартират съдебно производство“, добави още Рашков.

„За съжаление към момента нямаме конкретна информация за състоянието на ЗК Хилдън и стойността на неговите активи, тъй като собствениците на компанията трайно са предоставяли невярна информация на Комисията за финансов надзор. В ход е процедура по установяване на реалния размер на имуществото на застрахователното дружество“, заяви Ралица Агайн, заместник-председател на КФН, ръководещ управление Застрахователен надзор.

„Въпреки че според действащата нормативна уредба, вземанията на кредиторите към застрахователните дружества се считат за автоматично предявени, препоръчвам те да бъдат изрично упоменати пред синдика, с цел избягване на евентуални недоразумения. До момента само трима души са предявили своите претенции лично, а по пощата се постъпили още 17 иска. Доколкото ми е известно, срещу ЗК Хилдън са заведени над 70 дела, от които около 20 са по регресни искове“, допълни Веселин Рашков.

Според определения ред на вземанията с предимство се ползват застрахованите лица, като от тях с най-голям приоритет са сключилите задължителни застраховки, каквато Гражданска отговорност.

ЗК Хилдън бе обявена в несъстоятелност с решение на Софийски градски съд, публикувано в бр. 13 на държавен вестник от 9 февруари 2007. През октомври 2005 КФН отне разрешението на компанията за извършване на застрахователна дейност поради констатирани сериозни нарушения в дейността му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
fallback