fallback

Четири посредника предлагат достъп до Румъния и страните от бивша Югославия

Интерес има от страна както на спекуланти, така и на договорни фондове, които търсят възможност да инвестират на съседните пазари

14:09 | 19.02.07 г.

Една от най-модерните услуги на инвестиционните посредници в последната година е достъп до капиталовите пазари на страни от региона. Интерес има от страна както на спекуланти, така и на договорни фондове, които търсят възможност да инвестират на съседните пазари.

Сред пионерите в предлагането на достъп до пазарите в региона е ИП Карол АД, който осигурява възможност за покупка на акции в Румъния, Сърбия, Русия, Хърватска и Украйна. ИП Карол предлага достъп до тези пазари и чрез колективните си инвестиционни схеми (договорни и инвестиционни фондове) и чрез доверително управление.

ИП КД Секюритис АД предоставя на клиентите си достъп до пазара в Сърбия, Румъния и Хърватска. „Предстои да предложим на клиентите си достъп до Словения, в процес на подготовка сме и на достъп до Турция“, каза за Investor.bg Десислава Петкова, изпълнителен директор на ИП КД Секюритиз.

ИП Статус инвест АД ще предлага на клиентите си достъп до пазара в Хърватска още през тази седмица, каза за Investor.bg Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на УД Статус Капитал АД. Предстои компанията да осигури и достъп на клиентите си до Сърбия и Македония.

„Достъп на индивидуални инвеститори до пазара в Румъния ще осигуряваме при IPO и други подходящи събития“, уточни Панев. Според него съседните пазари са подходящи при IPO, увеличения на капитала на банки и ако се открият подценени компании, защото транзакционните разходи са високи – банкови трансфери, превалутиране, брокерски комисиони.

Статус инвест предлага и достъп до пазарите в региона чрез ДФ Статус Нови Акции.

„В процедура сме и всеки момент ще стартираме услуга за достъп до съседните страни“, каза и Стефан Стефанов от ИП Стандарт Инвестмънт АД. Ще предложим достъп до пазара в Турция, Румъния, Сърбия, Хърватска и вероятно Гърция, уточни той, като заяви, че интересът им е продиктуван до голяма степен от факта, че фонд на УД Стандарт Асет Мениджмът АД ще инвестира в региона.

ИП София интернешънъл секюритиз АД предлага на клиентите си достъп до пазарите в Сърбия, Македония, Румъния, Хърватска и Русия, а в най-скоро време скоро и достъп до пазарите в Гърция, Турция и Словения, каза за Investor.bg Илиян Скарлатов, брокер в ИП София интернешънъл секюритиз АД.

 

Представители на други инвестиционни посредници заявиха за Investor.bg, че също са в процедура на подготовка за осигуряване на достъп до пазарите в региона. Към момента 64% от анкетираните във форума на Investor.bg оценяват като правилна стратегията на Карол Капитал Мениджмънт и Статус Капитал за преобладаващи инвестиции в акции на емитенти от Югоизточна Европа, извън България. Още по темата: ДФ Статус Нови Акции е вложил 52% от активите си в акции от региона Карол Капитал Мениджмънт се фокусира върху пазарите от Източна Европа За да се абонирате за предстоящи търгове, включително IPO в страните от региона, моля запишете се в майл листата към форума.

Свързани компании:

ДФ СКАЙ Нови Акции(3NPA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
fallback