fallback

От тази година НСИ въвежда хармонизиран индекс на потребителските цени

Хармонизираният индекс на потребителските цени е основният инфлационен измерител, възприет от Европейската централна банка

17:00 | 16.02.07 г.
Автор - снимка
Създател

От началото на 2007 г. Националният статистически институт започва да публикува данни за Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) съгласно методологията на Евростат, съобщи Българска народна банка.
Този индекс въвежда така наречената вътрешна концепция за измерване на индекса на потребителските цени, която отчита влиянието върху динамиката на ценовото равнище, взимайки предвид и потреблението на чуждестранните граждани в България, а също така включва в потребителската кошница колите втора употреба.
НСИ ще продължи да оценява и публикува познатия до момента национален индекс на потребителските цени (ИПЦ), заедно с ХИПЦ. Различията в динамиката на ИПЦ и ХИПЦ ще се определят от различните тегла на отделните групи стоки, които се използват при изчисленията на двата ценови индекса, се казва още в съобщението.
Най-съществените промени в структурата за 2006 г. засягат групите „Хранителни продукти и безалкохолни напитки“, чието тегло в ХИПЦ намалява с 13,7% спрямо теглото в националния ИПЦ, и „Транспорт“, където има нарастване на теглото в ХИПЦ с 12,4 на сто.
Също така намалява теглото на групата „Жилища“ (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива с 6%, а се увеличава теглото на групата „Ресторанти и хотели“ - с 6,1%.
Годишната инфлация за 2006 г., измерена с ХИПЦ, е 6,08%, докато националният ИПЦ нараства с 6,49%. За месец януари тази година инфлацията, отчетена според ХИПЦ, е 1,62%, а според ИПЦ е 1,47%.
Хармонизираният индекс на потребителските цени е референтният критерий за оценка на ценовата стабилност, възприет от Европейската централна банка и всички страни от ЕС, които не са членки на Икономическия и паричен съюз. Основният критерий за оценка на готовността на страната ни за присъединявани към еврозоната е нивото на инфлация, измерена чрез ХИПЦ. В дейността си по изпълнение на основната си цел и стратегията си, считано от началото на 2007 г., БНБ ще използва ХИПЦ като основен измерител на динамиката на ценовото равнище в България, заявяват от институцията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
fallback