fallback

Преглед на печата за 14 февруари

08:06 | 14.02.07 г.
Автор - снимка
Създател

Фондове за имоти питат за цигарените фабрики
в. Стандарт
 
Фондове за недвижими имоти вероятно ще проявят интерес към продажбата на цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора. Те ще бъдат пуснати на борсата до два месеца, при това без ограничения към кандидат-купувачите. Това стана ясно на среща на шефовете на холдинга с областния управител и синдикатите в Благоевград. Фабриките в Благоевград и в София ще се продадат заедно с марките цигари, които произвеждат. Приватизацията на "Благоевград БТ" не е ликвидация и хората няма да останат без работа, каза изпълнителният директор на холдинга Христо Лачев.
 
Мъка на околовръстното
в. Дневник
 
Мъка, голяма мъка е на южното околовръстно шосе на София - колите пъплят с 10 км в час, а мечтаното разширение напредва с милиметри вместо с метри, както се изрази строителен работник. За разлика от държавния обект в непосредствена близост до пътен възел Драгалевци - където според плана за разширението трябва да се изгради кръстовище на две нива, с ударни темпове се строи поредният лъскав бизнес център. Липсва задължителната указателна табела какво точно се вдига, но от пръв поглед е ясно, че засега държавата губи битката с частника в надпреварата за околовръстното шосе.
 
Частната "Фронтиер" излиза от Бургас-Александруполис
в. Сега
 
Частната фирма "Фронтиер" ще излезе от проекта за петролопровода Бургас-Александруполис, обяви вчера регионалният министър Асен Гагаузов. Това ще бъде предложено от него на правителственото заседание в четвъртък. Засега не е ясно по какви причини компанията излиза от проекта. Собственици в нея са Едуард Манукян, Георги Сотиров и Красимир Георгиев. За последния се смята, че има крупни интереси в енергетиката и е приближен на енергийния министър Румен Овчаров.
 
И варненското НДК се оказа над закона
в. Дневник
 
Фестивалният и конгресен център (ФКЦ) във Варна да стане общинско дружество, настояха председателят на общинския съвет Борислав Гуцанов и кметът Кирил Йорданов. Те твърдят, че държавата не е добър стопанин, след като от 1991 г. е спряла субсидията и е оставила комплекса на самоиздръжка. Предстои предложението да бъде гласувано в края на месеца. Ако получат мандат за преговори, Йорданов и Гуцанов трябва да представят мотивирано становище пред министерството на благоустройството, тъй като активите на ФКЦ са публична държавна собственост.
 
Държавата моли ЧЕЗ да оправи цената на тока
в. Сега
 
Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов днес ще помоли чешката енергийна компания ЧЕЗ да си поправи цената на тока. Фирмата държи електроснабдяването в столицата, София-област и Северна България. Както "Сега" първи съобщи, от 1 януари ЧЕЗ е закръглила в ущърб на абонатите цената на тока, в резултат на което те плащат с 0.4 ст. повече за дневния ток и с 0.7 ст. за нощния.
 
Според Шушулов на ЧЕЗ ще се предложат два варианта - или да закръгли цифрите в полза на потребителите, или да изчислява цените до четвъртия знак след запетаята, а не до третия. От ЧЕЗ вчера коментираха, че ще решат как да постъпят, след като днешната среща мине.
 
75 на сто от млякото ни не отговаря на евростандарта
в. Новинар
 
1,5 млрд. лв. ще загуби България заради спирането на износа през 2008 г. на продукти, които са произведени от мляко, което не отговаря на евроизискванията. Това съобщи вчера председателят на Националната асоциация на млекопреработвателите (НАМ) Михаил Тачев. По думите му високите изисквания на ЕС за санитарно-хигиенните условия, на които трябва да отговарят фермите, принудило преработвателите да купуват само от одобрени мандри.
 
Досега около 75% от млякото се добиваше в малки семейни ферми, които не отговарят на евростандартите. Това не означава, че млякото е било с ниско качество, обясни Тачев. Но в Европа има свръхпроизводство на суровината и затова налага високи изисквания към мандрите, с цел да редуцира броя им и да се намали добивът на сурово мляко, допълни той.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:40 | 03.09.22 г.
fallback