fallback

Севлиевското дружество АББ Авангард спечели търг на НЕК за над 1 млн. евро

В търга са участвали 7-8 дъщерни фирми на чуждестранни компании, сред които Сименс, Астон, Рейвън

11:13 | 13.02.07 г.
Автор - снимка
Създател

Преди няколко дни за първи път след 1998 г. АББ „Авангард” спечели международния търг на НЕК за разединители за високо напрежение, съобщи изпълнителният директор на дружеството инж. Христо Йонков. Поръчката, която ще бъде реализирана през следващите 4 месеца, се оценява на над 1 млн. евро.

В търга са участвали 7-8 дъщерни фирми на чуждестранни компании, сред които „Сименс”, „Астон”, „Рейвън”.

Спечелената поръчка представлява основна дейност за севлиевската фирма, защото годишният обем разединители за високо напрежение, който реализират, е 85-90% от цялото им производство. Производствената дейност зависи от това, което ще се постигне на международните търгове и по Закона за обществените поръчки, тъй като компанията не предлага изделия за пазара. През 2006 г. реализираният износ на севлиевското дружество за Румъния, където имат партньорство, е около 1,5 млн. евро. Засега най-големият обем доставки са за северната ни съседка, но дружеството произвежда за още 18 държави. Съществува вероятност техният брой да бъде увеличен още през тази година.

Дружеството е приключило 2006 г. с положителен финансов резултат, но с малко по-лош от 2005 г., тъй като поръчките са били по-малко. Трудности е предизвикало и преструктурирането в АББ. Предвижда се обаче 2007 г. да бъде много по-добра. Задачата, поставена от централата, е минимум 50% увеличение на доставките за високото напрежение. Според Йонков фирмата вече е в по-добра позиция в Централна и Източна Европа.

Инвестициите в производството в АББ „Авангард” са свързани и с опазване на околната среда. През 2006 г. са вложени повече от 500 млн. лв. за подобряване на производствените мощности. За тази година размерът на сумата все още не е утвърден от централата, но пак ще бъде от този порядък. Ръководството на дружеството замисля този път да вложи средства за газификация.

От миналата година дружеството притежава комплексно разрешително за околна среда ISO 14 001, а сертификатът за качество ISO 9000 е от 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:54 | 03.09.22 г.
fallback