fallback

Започва строителството на цветарски комплекс за 2,6 млн. лв. в София

Шест модерни камери ще осигуряват комфорт на цветята, търговците ще имат 24-часов достъп до тях

10:02 | 12.02.07 г.

Инвестиция в размер на 2,6 милиона лева в нов цветарски комплекс ще направи пловдивската фирма Тилия ООД. Собственичката Таня Георгиева е избрала неслучаен ден за първата копка – денят на влюбените Свети Валентин.

Новият обект, който ще бъде до бизнес център “София” в столицата, ще разполага с най-модерни съоръжения за съхраняване и търговия с цветя. Проектът предвижда да бъдат изградени 6 камери за рязан цвят, в които ще се поддържат различни температурни режими според потребностите на различните видове цветя. За първи път клиентите на фирмата ще имат 24-часов достъп до камерите и ще могат да си вземат закупената стока във време, в което на тях им е удобно.

Търговският капацитет на новото съоръжение, което ще се изгражда поетапно в продължение на три години, е 300 000 броя цветя.

Средствата за този обект ще бъдат осигурени чрез реинвестиране на печалбата, както и с банков кредит.

Според статистика, предоставена от фирмата, Тилия (името идва от латинското название на липата) продава всяко четвърто цвете в България. В абсолютни цифри за изтеклата 2006 г. това означава продадени 4 600 000 броя. Това представлява 30 на сто от вноса у нас на тази красива, но капризна стока. Всяка седмица по два тира отиват до борсата в Холандия. В момента във фирмата работят 43 души, 8 от които са аранжори. Тилия разчита на собствени оранжерии и магазини из цялата страна. Цветята се транспортират с 9 климатизирани автомобила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:50 | 03.09.22 г.
fallback