fallback

КФН наложи глоби за манипулиране на пазара общо за 190 хил. лв.

Наложените глоби засягат две физически и две юридически лица

12:45 | 10.02.07 г.

Комисията за финансов надзор е издала актове за административни нарушения на обща стойност 190 хил. лв. в резултат на извършени проверки за спазване разпоредбите на глава дванадесета от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), при което са констатирани нарушения, а именно злоупотреба с вътрешна информация и манипулиране на пазара, съобщиха от институцията.
 
КФН е установила нарушение на ЗППЦК от физическото лице Георги Минев, който в периода 31 юли 2006 г. – 11 август 2006 г. е сключил сделки с една акция на “Завод за шлифовъчни машини” АД – гр. Асеновград, които са довели до значителна  промяна в цената на акциите на публичното дружество – повишение с 103.91 %.
 
В резултат на извършени проверки КФН също така е установила, че физическото лице Петър Алексиев в периода 08.09.2006 г. – 28.11.2006 г. е сключил сделки с малък обем акции на “София Филм” АД, гр. София, които са довели до повишение на цената на акциите на дружеството с 639 %.
 
Вследствие на сключените сделки от горепосочените физически лица е било постигнато изкуствено покачване на средно претеглената цена на акциите на споменатите дружества за деня, което от своя страна рефлектира върху цената на отваряне за следващата търговска сесия. За извършеното нарушение са издадени две наказателни постановления, с което са наложени две глоби в размер на 20 000 лв., като все още тече срока за обжалване.
 
Друга проверка на КФН установява, че “Пламекс-96”, гр. София, представлявано от Пламен Петров, в периода 3 август 2006 г. – 14 август 2006 г., като клиент на инвестиционен посредник чрез поредица от сделки с акции от капитала на “Родина – 91” АД, гр. Добрич сключени между дружеството и клиент на друг инвестиционен посредник е довел до значителна промяна на цената на акциите на “Родина – 91” АД, гр. Добрич, а именно понижение с над 75 %.
 
Вследствие на това е било постигнато изкуствено понижаване на средно претеглената цена и за извършеното нарушение е издадено наказателно постановление, с което е наложена имуществена санкция в размер на 50 000 лв.
 
„Доминант Финанс” АД, представлявано от Димостенис Йоанис Харакидас, в периода 28 септември 2006 г. – 6 октомври 2006 г., като клиент на инвестиционен посредник чрез поредица от сделки с акции от капитала на “Промота Аеропарк” АД, сключени между “Доминант Финанс” АД и Никос Комнинос Ахе (Nicos Komninos Axe) - клиент на същия ИП е довел до необичайно повишение на цената на акциите на “Промота Аеропарк” АД с 376 %. В резултат на това отново е било постигнато изкуствено покачване на средно претеглената цена за деня, което рефлектира върху цената на отваряне за следващата търговска сесия.
 
Отново „Доминант Финанс” АД в периода 10 октомври 2006 г. – 25 октомври 2006 г., като клиент на инвестиционен посредник чрез поредица от сделки с акции от капитала на “Промота Аеропарк” АД, сключени между “Доминант Финанс” АД и Никос Комнинос Ахе (Nicos Komninos Axe) - клиент на същия ИП, е довел до значителна промяна на цената на акциите на “Промота Аеропарк” АД или повишение с цели 2229 %.
 
За извършените нарушения от Доминант финанс и Никос Комнинос Ахе (Nicos Komninos Axe) са издадени две наказателни постановления, с които са наложени две имуществени санкции, всяка в размер на 50 000 лв.,  като все още тече срокът за обжалване.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:27 | 09.09.22 г.
fallback