fallback

Преглед на печата за 10 февруари

Продават парното в Пловдив и Варна

09:27 | 10.02.07 г.

Продават парното в Пловдив и Варна
в. Стандарт
 
Продажбата на топлофикациите в Пловдив и Варна разреши вчера Комисията за защита на конкуренцията. Парното в Пловдив взема австрийската EVN, която държи и Енергото в града, както и в района на Стара Загора. Антимонополистите са преценили, че няма опасност от господстващо положение на пазара, тъй като се касае за топлоенергия и електроенергия, които са два отделни пазара. Австрийците предложиха за парното под тепетата цена от 32,1 млн. лв. В края на миналата година от EVN обясниха, че имат планове да обединят дейностите на Енергото и топлофикацията в Пловдив и да предлагат в пакет продажбата на ток и парно.
 
ДКЕВР не била вдигала цената на тока за бита
в. Новинар
 
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не е вдигала тайно цената на тока от 1 януари, съобщиха от там вчера. Поредица от аритметични операции, свързани с облагане на цената на тока с ДДС, с разделянето й на цена за енергия и цена за пренос по мрежата до жилищната сграда и последвали закръгления на получените цифри накараха дневния ток да "поскъпне" от 0,146 лв. за киловачас на 1, 1464 лв., тоест с 0,4 ст. ДКЕВР е виновна, изпълнявали сме нейните решения, коментираха от "Електроразпределение-Столично", в чиято нова сметка бе открито завишението.
 
15% от стоките на пазара – ментета
в. Новинар
 
15% от стоките, които се продават на пазара, са ментета. Това съобщи вчера шефът на Агенция "Митници" Асен Асенов. Увеличило се е производството на фалшиви стоки в областта на лекарствената промишленост, самолетостроенето и автомобилостроенето.
Рисковете за здравето и живота на хората при този вид стоки е много по-голям, каза Асенов. До сега ментета имало най-много при конфекцията и тютюневите изделия.
 
Засега селските казани само ще се регистрират
в. Сега
 
Събирането на акциза върху домашната ракия не е основен приоритет на митниците. Засега целта е оптимална регистрация на казаните, заяви на семинар вчера директорът на Агенция "Митници" Асен Асенов.
Не е разумно да се хвърли огромен административен ресурс в тази посока, при положение че акцизът от домашна ракия има малък дял в приходите, каза Асенов. Наскоро и премиерът Сергей Станишев призова митничарите да не се престарават при събирането на акциза. Той каза това по повод масовите протести. Според депутати от БСП обаче зад протестите против данъка стоят и нелегални производители на алкохол.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:54 | 03.09.22 г.
fallback