fallback

КЗК разреши сделките за топлофикациите в Пловдив и Варна

Според анализа на комисията Dalkia и Топлофикация-Варна не оперират на един и същ пазар и не съществува взаимозаменяемост между произвежданите от тях топлоенергия и електроенергия

14:18 | 09.02.07 г.
Автор - снимка
Създател

Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че дава разрешение за сделките за Топлофикация-Варна и Топлофикация-Пловдив, които се придобиват съответно от френската Dalkia International и австрийската EVN.

Според анализа на комисията Dalkia и Топлофикация-Варна не оперират на един и същ пазар и не съществува взаимозаменяемост между произвежданите от тях топлоенергия и електроенергия. На пазара на топлоенергия „Топлофикация Варна” ЕАД няма конкуренти. Предприятието притежава господстващо положение, породено от законовото изискване - предоставената лицензия, за съответната дейност, да бъде единствена. Бариерите за навлизане на други участници са високи, както поради установения лицензионен режим, така и поради необходимостта от сериозни инвестиции, с отложена във времето възвръщаемост.

Финансовите възможности и опитът на Dalkia (която придоби българското дружество за 6,78 млн. евро) ще допринесат за по-бързата рехабилитация на енергийните съоръжения, ще осигурят възможности за изграждане на нови мощности и за подобряване управлението на топлофикационната компания, смятат от КЗК. Що се отнася до пазара на електроенергия, пазарните дялове на страните по приватизацията са незначителни. Количеството енергия, която те произвеждат, е изключително ниско, а в сектора присъстват други силни участници. Производствените мощности на дружествата, поотделно и заедно, не са в състояние да ги изведат до лидерска позиция, коментират още от регулаторния орган.

При анализа на сделката за Топлофикация-Пловдив пък е констатирано, че още преди приватизационната сделка EVN притежава господстващо положение на пазара на електроразпределение и електроснабдяване в посочените области (компанията притежава ЕРП-тата в Пловдив и Стара Загора). Господстващото положение е породено от изискване на закона, според което за определена територия може да бъде издадена само една лицензия за разглежданата дейност.

„Топлофикация Пловдив” ЕАД притежава лицензия за осъществяване на производство, пренос и доставка на топлинна енергия. Дружеството има господстващо положение на този пазар също преди приватизационната сделка. Що се отнася до производство на ел. енергия, пазарният му дял е около 1%. В съответствие с трайната практика на КЗК пазарът на ел. енергия не съвпада с пазара на топлинна енергия и не съществува взаимозаменяемост между продуктите, посочват от КЗК.

Очаква се навлизането на EVN на пазара на топлинна енергия в Пловдив да повиши пазарните позиции на “Топлофикация Пловдив” ЕАД. „Без съмнение обаче участниците в сделката не присъстват едновременно на един и същи продуктов и географски пазар. Различията в дейността на двете дружества са съществени, въпреки че принадлежат към най-общия енергиен пазар. Ето защо припокриването в територията, на която те оперират, не е от определящо значение“, се казва в становището на комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:15 | 03.09.22 г.
fallback