fallback

БСК предлага електронна винетка вместо тол-система на магистрала "Тракия"

Унгария разруши всички тол-станции и изцяло премина към електронно отчитане

09:50 | 08.02.07 г.
Автор - снимка
Създател

Въвеждането на електронна винетка вместо изграждане на система от павилиони за приемане на таксите (т. нар. тол-система) по магистрала „Тракия“ предлага Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара (БСК).

Много страни от ЕС вече приемат електронната евровинетка, подчертава Данев в обръщение до медиите. Тя се прилага широко в Германия, а Унгария разруши всички тол-станции и изцяло премина към електронно отчитане.

В същото време за магистрала „Тракия” се предвижда изграждането на тол-система на принципа на разширения на магистралата, създаване на съответни павилиони – и по магистралата, и по отклоненията. По предварителни оценки инвестициите за изграждането на тол-система от този тип е около 80 млн. евро.

В тази сума са включени разходите за отчуждаване на земи (тъй като става дума за допълнителни разширения на магистралата) и за изграждане на павилиони. Според председателя на БСК с тези 80 млн. евро би могло да се въведе електронна евровинетна система в цяла България и да се предопредели използването й и при другите инфраструктурни проекти.

Като предимства на системата се посочват намаляването на инвестиционните разходи и на времето за въвеждане в експлоатация на съоръженията, избягване на спирането и задържането на превозните средства, а също и на корупционните практики. Освен това с електронната система се постига и надеждна статистика на транспортния поток, което не е за подценяване предвид това, че се очертава държавата все пак да компенсира концесионера на магистрала „Тракия“ в случай на недостатъчен трафик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:50 | 12.09.22 г.
fallback