fallback

Община Търговище готви проекти за 20 млн. лв.

В областния град обсъждат 10 предложения за инфраструктурата

15:48 | 05.02.07 г.

В община Търговище обсъждат 10 инфраструктурни проекта за над 20 милиона лева. В първите дни на февруари идеите се избистрят и трябва да се направят точните разходи по тях, съобщи кметът д-р Красимир Мирев.

Сред по-мащабните проекти са корекция и облицовка на коритата на реките Врана и Сива, благоустрояване на кварталите “Запад” 1, 2 и 3. Предвижда се още ново озеленяване на парковете “Борово око”, “Юкя”, “Роден кът”. „В интервю преди време пред Investor.bg заявих, че Търговище ще бъде тотално преобразен в насока за по-красив, удобен и уютен град и сега започваме да реализираме тази идея”, каза г-н Мирев. В тази насока е предвидено и изграждането на паркинг над р. Врана с поне 120 места. Общинските експерти с помощта на външни специалисти обмислят и възможността за направата на покрит плувен басейн.

Всички проекти са по така наречената Национална оперативна програма “Регионално развитие”. Те ще бъдат финансирани по структурните фондове. Схемата при тях включва и задължително съфинансиране от страна на общината в размер на 15% от цялата стойност на обекта, допълни кметът.

Разликата с изпълняваните досега проекти е, че комисия одобрява идеята, но тя се изпълнява със средства от кредити. Едва след завършването на обекта и получаването на положителна оценка фондовете възстановяват 85% от средствата на общината или кандидатстващата организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
fallback