fallback

Започна извеждане на ядреното гориво от 4 блок на АЕЦ Козлодуй

Очаква се процесът да приключи до началото на месец март, след което ще започне изваждането на отработеното ядрено гориво и от реактора на 3 блок

15:09 | 05.02.07 г.
Автор - снимка
Създател

От днес, 5 февруари, започна прехвърлянето на отработеното ядрено гориво на 4 блок на АЕЦ „Козлодуй“ от реактора в приреакторния басейн, съобщиха от атомната електроцентрала.

Операциите се извършват по предварително подготвена програма, съгласувана с Агенцията за ядрено регулиране и са съобразени с изискванията за безопасност, уточняват от АЕЦ.

Очаква се процесът да приключи до началото на месец март, след което ще започне изваждането на отработеното ядрено гориво и от реактора на 3 блок.

Двата 440-мегаватови блока бяха спрени на 31 декември 2006 г. по решение на Министерски съвет в изпълнение на задълженията на страната по договора за присъединяване към Европейския съюз.

Операциите, които се извършват в момента по прехвърлянето на отработеното ядрено гориво от реактора в приреакторния басейн, не се различават от тези, които се извършват ежегодно по време на презареждане на ядрените енергоблокове.

Днес 5 и 6 блок работят с натоварване 100%, в съответствие с графика на Централно диспечерско управление – София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 05.09.22 г.
fallback