fallback

Преглед на печата за 3 февруари

България ще предложи 30 предприятия да изнасят продуктите си в ЕС

10:37 | 03.02.07 г.
Автор - снимка
Създател

Евроекспертите поставиха "отличен" на 17 наши фирми
в. Новинар
 
България ще предложи 30 предприятия да изнасят продуктите си в ЕС. Това съобщиха вчера от земеделското министерство след приключилите проверки на евроекспертите във фирмите за производство на млечни и месни пордукти. Инспекторите са проверили 20 от предложените 30 предприятия. 17 от тях са оценени отлично, а другите три трябва да въведат системата за проследяване на суровините, казаха европейските специалисти. Тези 30 фирми са измежду 60-те предприятия , които са изнасяли за Европа и преди 1 януари 2007 г. При следващата европейска проверка през март ще бъдат огледани още 13 фирми за преработка на мляко и месо, които са подали заявления за износ към страни от ЕС. България ще предложи 30 предприятия да изнасят продуктите си в ЕС. Това съобщиха вчера от земеделското министерство след приключилите проверки на евроекспертите във фирмите за производство на млечни и месни пордукти.  
 
Александър Томов оглавява Кремиковци
в. Сега
 
След като миналата година Александър Томов напусна надзорния съвет на металургичния комбинат "Кремиковци" и стана президент на футболен клуб ЦСКА, сега се връща обратно в завода, но като изпълнителен директор. От самия комбинат не отрекоха новината. Официалното съобщение обаче гласи, че сегашният изпълнителен директор Димитър Кузманов е подал оставка, но ще продължи да работи в рамките на групата "Глобал стийл", в която е съсредоточен металургичният бизнес на индийската фамилия Митал.
Обединени общините ще получат повече пари от ЕС
в. Сега
 
Ако общините се обединяват, ще могат да усвояват повече пари от ЕС. Това обясни шефът на Комитета на регионите Мишел Делбар, който беше у нас и се срещна с представители на Националното сдружение на общините. Той беше приет и от премиера Сергей Станишев и столичния кмет Бойко Борисов.  "Проблемът на България е, че няма второ ниво на местно самоуправление. Само когато има планиране на ниво области или региони, могат да се правят печеливши проекти", бе категоричен Делбар. Според него Брюксел не отпуска пари за решаване на конкретен проблем, а за стратегии за развитие. 
 
Еврото у нас ще закъснее с 1-2 години
в. Стандарт
 
Ще плащаме с евро в магазините в България след 2011 г. Ще се присъединим към еврозоната, когато покрием всички критерии на Маастрихт, каза за агенция Ройтерс министърът на финансите Пламен Орешарски в Брюксел. Това ще стане може би през 2011-2012 г., допълни той. България към момента покрива всички критерии за въвеждане на еврото, като проблем остава само инфлацията. За миналата година тя е 6,5% и може да отложи приемането на единната валута с 1-2 години от предварително споменаваната 2010 г. Орешарски заяви, че е важно фиксираният курс на лева да се запази в периода преди въвеждане на еврото.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:41 | 10.09.22 г.
fallback