fallback

УД Болкан Капитъл Мениджмънт планира фонд за инвестиции в Източна Европа

Фондът ще бъде с рисков профил, като до 90% от капитала ще бъдат вложени в компании от региона

12:19 | 02.02.07 г.
Автор - снимка
Създател

Управляващото дружество Болкан Капитъл Мениджмънт планира учредяване на договорен фонд за инвестиции в страни от Източна Европа като Румъния, Черна Гора, Сърбия, Украйна, Словения, Турция, както и България, съобщиха от дружеството.
Фондът ще бъде с рисков профил, като до 90% от капитала ще бъдат вложени в портфейл от високоликвидни акции, търгувани на регулирани пазари, основно от съседните държави. От управляващото дружество ще си сътрудничат с поне по два инвестиционни посредника от всяка страна, се казва още в съобщението.
Фондът ще влага капитали в пет основни икономически сектора. Първият от тях е финансовият, като ще се търсят банки и застрахователи, които имат минимум 10% пазарен дял, атрактивни фундаментални показатели и потенциал за придобиване от големи западни субекти.
Вторият сектор е енергийният, като средствата ще бъдат насочени към акции от националните електроразпределителни дружества, петролните дистрибутори, водно-електрическите централи и вятърните паркове. От интерес за фонда ще бъдат и строителни компании, които участват в инфраструктурни проекти. От Болкан Капитъл Мениджмънт считат, че през следващите няколко години от предприсъединителните и структурните фондове на Европейския съюз ще постъпят значителни субсидии за инфраструктура, както у нас, така и в съседните държави.
Също така от интерес за фонда ще са фармацевтичният сектор и тежкото машиностроене. Румъния, Турция и Украйна разполагат с големи машиностроителни заводи, чиято продукция е все още на ниски цени при добро качество, което ги прави конкурентни на европейските и световни пазари, смятат от дружеството.
Източноевропейският фонд на Болкан Капитъл Мениджмънт ще бъде насочен предимно към институционални инвеститори като пенсионни фондове, застрахователни дружества и банки. Въпреки това няма да има висок праг за на минимална сума за участие, което ще го направи привлекателен и за по-дребни инвеститори, считат от управляващото дружество.
УД Болкан Капитъл Мениджмънт получи разрешение от Комисията за финансов надзор за дейността си през ноември миналата година и към момента управлява два договорни фонда – ДФ Европа и ДФ Консервативно-спестовен.
От дружеството съобщават, че към 1 февруари активите на ДФ Европа достигат 19 млн. лв., а стойността на един дял е 124,13 лв. Фондът има рисков профил и инвестиционната политика е ориентирана към структуриране на портфейл от акции, търгувани както на българския, така и на чуждестранни регулирани фондови пазари. ДФ Консервативно-спестовен следва нискорискова инвестиционна политика и инвестира предимно в държавни ценни книжа и корпоративни облигации на български емитенти. Към края на януари нетните активи на фонда достигат 200 262 лв.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:45 | 03.09.22 г.
fallback