fallback

И гръцката борса се включи в надпреварата за БФБ-София

Представителите на Hellex отправиха и предложение за сътрудничество чрез регионална интеграция и ползване на обща платформа за търговия

16:50 | 30.01.07 г.

Сократос Лазаридис и Спирос Капралос. Снимка: Investor.bg

„Интересуваме се от приватизацията на държавния дял на БФБ-София и сме готови да купим и повече, ако има желаещи да продадат“, заяви Спирос Капралос, президент на Athens Exchange и главен изпълнителен директор на Hellenic Exchanges (Hellex Group) – обединение на фондовите борси в Гърция и Кипър по време на форум, организиран от институцията. Така Hellex се включи към списъка на „ухажващите“ родния пазар борси, след като неотдавна интереса си към сътрудничество с БФБ-София заявиха още OMX, Италианската борса, Франкфуртската борса, като разговори бяха водени и с Виенската борса и Euronext.

Представителите на Hellex отправиха и предложение към БФБ-София за сътрудничество чрез регионална интеграция и ползване на общата платформа за търговия на Hellex Group.

Според Сократос Лазаридис, генерален мениджър на Hellenic Exchanges и вицепрезидент на Athens Exchange, БФБ-София се нуждае от международна ликвидност, както и от „видимост“ от страна на крупни инвеститори, като това може да се осъществи чрез присъединяването към Hellenic Exchanges.

Според Капралос присъединяването на малък капиталов пазар, какъвто е българският, към твърде голяма и развита борса, не е удачен вариант, защото малкият пазар притежава характеристиките на развиващ се такъв, което ще доведе до загуба на идентичност и интерес от страна на международните инвеститори.

Като пример той посочи присъединяването на фондовите борси на Литва, Латвия и Естония към обединението OMX, което е довело до спад в търговските обеми и в трите страни.

Според представителите на гръцкото обединение ползата за инвеститорите от общата платформа ще бъде достъпът, който те ще имат до чуждите борси и компаниите, листнати на тях, посредниците ще спечелят допълнително клиенти при относително ниски транзакционни разходи, а местните публични компаниите ще могат да набират значително по-голям капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:34 | 08.09.22 г.
fallback