fallback

Шивачки от Брилянт клон Пловдив стачкуват срещу унизително ниски заплати

При нас под минималната работна заплата не получава никой, заяви изпълнителната директорка на пловдивския клон на Брилянт Веска Величкова

16:46 | 25.01.07 г.

Шивачките от Брилянт клон Пловдив напуснаха днес малко преди обед цеховете, за да протестират срещу унизителното заплащане на труда им. В спонтанната им стачка се включиха работници и от трите основни цеха на предприятието. По данни от пловдивската централа на КНСБ от общо 900 души, работещи в предприятието в протеста са се включили около 300 шивачки. Такова събитие предприятието, което изработва изключително качествени горни облекла за износ в ЕС и Америка, се случва за първи път, припомнят синдикалистите. При това без да е организирано от синдикатите.

За извънреден труд ни плащат жълти стотинки, за 100 броя ленени сака получаваме 6 лева. Ако серията е над 1 000 бройки, вместо да получаваш повече, ти режат до 10 процента от заплащането. През лятото хората припадат от жега, не ни пускат в отпуски, оплакаха се работниците. Според тях 80 процента от хората в прякото производство получават по 120-160 до 220 лв.

При нас под минималната работна заплата не получава никой, заяви изпълнителната директорка на пловдивския клон на Брилянт Веска Величкова. Според нея работниците не отчитат, че от заплатата им се удържат данъци и социални осигуровки. В предприятието се плащат пълни осигуровки, уверяват от ръководство. До ден-два заплатите на работниците ще бъдат коригирани – ние правим това винаги, когато има увеличение на минималната работна заплата в страната, заяви Веска Величкова. Освен това ще бъдат коригирани и купоните за храна, които сега са по 1 лев дневно.

Средната годишна работна заплата в предприятието за 2006 г. е била 315 лв, а през ноември м. г. - 328 лв. По данни на Териториалното статистическо бюро в Пловдив заетите в отрасъл Текстилна и шивашка промишленост са 15 167 при общо работещи 206 386 души във всички отрасли на региона. Средната работна заплата в областта е 229 лв., показват статистическите данни. Според КНСБ Пловдив обаче заетите в бранша са много повече, тъй като много от фирмите не подават данни към статистиката. Шивашкият труд е най-жестоко експлоатираният у нас, каза Димитър Табаков, ръководител на федерацията на синдикатите от леката промишленост към КНСБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:50 | 13.09.22 г.
fallback