fallback

КФН: Купувачите на Юрий Гагарин БТ не са свързани лица

Така окончателно отпада задължението на Баранко ЕООД за отправяне на търгово предложение към останалите акционери на дружеството

15:18 | 24.01.07 г.

Комисията за финансов надзор е приключила проверката на дружествата Баранко ЕООД, гр. София и Комсо Табако ООД, гр. Пловдив - купувачи на пакети от акции от капитала на Пловдив - Юрий Гагарин БТ АД-Пловдив, както и на инвестиционните посредници, чрез които са осъществени сделките, съобщи институцията.
Целта на проверките на дружествата купувачи бе да се установи наличие или липса на свързаност между посочените две дружества, във връзка със задължението за отправяне на търгово предложение по чл. 149 и сл. от ЗППЦК, както и установяване на актуалното им съдебно състояние и проверка за наличие и произход на средства за осъществяване на сделките по покупко-продажбата на издадените от тютюневото дружество акции.
В хода на проверките са сезирани Агенцията за финансово разузнаване, Кипърската комисия по ценните книжа и фондовите борси, Българската Народна банка, Министерството на вътрешните работи и Главна дирекция противодействие на престъпността и опазване на обществения ред и превенция. Изискана е информация от Централен депозитар АД, Пловдивски Окръжен съд и Софийски Градски съд.
Във връзка с подадената от страна на КФН информация, Българската народна банка е извършила проверка на лицата, които попадат в нейната юрисдикция.
Въз основа на отговорите от страна на посочените институции, както и въз основа на събраните в хода на проверките данни и обстоятелства, е установено, че не са налице данни за наличие на свързаност по смисъла на ЗППЦК и респективно не са установени данни за възникнало задължение за регистриране на търгово предложение до останалите акционери на публичното дружество Пловдив Юрий Гагарин БТ за закупуване на притежаваните от тях акции.
При проверките КФН е установила, че не са осъществени административни нарушения, регламентирани в ЗППЦК или в нормативните актове по прилагането му, които да обосноват необходимостта от търсене на административно-наказателна отговорност на проверяваните лица.
През октомври Баранко ЕООД, 100% собственост на регистрираното в Кипър дружество Баранко Ко. Лимитид, придоби 67% от капитала на Пловдив-Юрий Гагарин. По-късно през същия месец стана ясно, че Баранко ЕООД е прехвърлило на блоков сегмент 180 703 акции на Юрий Гагарин-БТ, представляващи 18% от капитала на тютюневото дружество, на Комсо Табако ООД-Пловдив, в което физическото лице Благой Каймаканов притежава 50%, а останалите 50% са собственост на Венцислав Каймаканов.
По този начин Баранко ЕООД намали дяловото си участие в капитала на Юрий Гагарин-БТ до 49 на сто и избягва отправянето на търгово предложение към останалите акционери на дружеството.
Днес сделки с акциите на Юрий Гагарин БТ не бяха сключени. Търсене има на ниво от 33,57 лв., а предлагане – при цена 34 лв.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:55 | 06.09.22 г.
fallback