fallback

Свилоза се представи пред инвеститори в Атина и Лондон

Инвеститорите са се интересували и от капиталовия пазар в България като цяло

12:01 | 24.01.07 г.

Представяне на увеличението на капитала на Свилоза АД бе осъществено през миналата седмица в Атина и Лондон, каза за Investor.bg Бойка Василева, ръководител корпоративни финанси към дирекция Инвестиционно банкиране на ОББ.

„Инвеститорите проявяват все повече и повече интерес към България, проектът на Свилоза е добър, а компанията е интересна, в Атина направихме презентация пред 20 души, като бяха проведени и лични разговори с други инвеститори. В Лондон също бяха проведени лични разговори с инвеститори. Надяваме се емисията да бъде успешно изпълнена”, заяви Бойка Василева.

Инвеститорите са се интересували и от капиталовия пазар в България като цяло.

Според нея проектът на Свилоза АД е атрактивен с факта, че разходите за електроенергия ще бъдат намалени от 24% сега до 7% от приходите на компанията. Очакванията са през 2011 г. EBITDA на проекта да е 32%.

Участието на ЕБВР с 28 млн. евро също се посочва като важен аргумент пред инвеститорите, както и увеличаването на производствения капацитет от 55 хил. тона на 110 хил. тона целулоза, което носи икономии от мащаба.

В интервю за Investor.bg изпълнителният директор на свищовското дружество инж. Михаил Колчев обясни, че компанията цели в бъдеще да намалява разходите си с цел постигане на по-голяма конкурентниспособност на продукцията в ценово отношение спрямо европейската, което ще доближи Свилоза до най-големите й конкуренти от екваториалните области. В момента пазарната капитализация на Свилоза АД е 46 млн. лв. Дружеството има 6,6 млн. акции. Броят акции, предложени за записване в увеличението на капитала, е 33,3 млн. с емисионна стойност 1 лв.

В момента на борсата се търгуват правата за участие в увеличението на капитала, всяко от които дава право за записване на 5 нови акции. Днес правата на дружеството се търгуват при цена 22 лв./бр. Датата на аукциона за продажба на неизползваните права е 15 февруари 2007 г.

В консолидирания си отчет за деветмесечието на 2006 г. Свилоза отчита печалба от 2,02 млн. лв. и нетни приходи в размер на 51 млн. лв. Компанията планира да изгради нов завод за производство на хартия, в който ще бъдат инвестирани 200 млн. евро.

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:30 | 13.09.22 г.
fallback