fallback

Предлагат намаление на такса смет в София

Сега промилът е 2.35, като с намалението ще се компенсира увеличението с 20 на сто на данъчните оценки на жилищата от началото на годината

17:40 | 19.01.07 г.
Автор - снимка
Създател

Cтоличната община предлага такса "смет" да се изчислява при 2.05 промила от данъчната оценка на жилището, каза заместник-кметът на София Минко Герджиков, съобщи Dnes.bg, позовавайки се на БТА.

Сега промилът е 2.35, като с намалението ще се компенсира увеличението с 20 на сто на данъчните оценки на жилищата от началото на годината. Столичният общински съвет (СОС) трябва да гласува размера на такса "смет" до края на януари. През февруари ще бъдат изпращани уведомленията с дължимата такса, а събирането й ще започне през март.

Според предварителните разчети разходите за дейностите по чистотата са на стойност над 95 милиона лева. От тях 50 милиона лева ще бъдат използвани за заплащане на услугите на концесионерите, а 26 милиона лева за балиране на отпадъци. Близо 32 милиона лева са предвидени за битово сметоизвозване. За ръчно метене са предвидени над 5.6 милиона лева, за машинно - 275 хиляди лева, а за миене на улици - 1.3 милиона лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:04 | 04.09.22 г.
fallback